Vitamino D atsargos jau išseko: gydytoja pasakoja kas nutinka, jei jo trūksta ir kokie yra geriausi būdai norint jo gauti  ()

Daugelis žinome, jog vitamino D galime gauti būdami saulėje, tačiau šiuo metų laiku tai gana sudėtinga. Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Ieva Vieversytė atsako, kaip gauti vitamino D ir kas nutinka, jei jo trūksta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie vitamino D svarbą žinota jau XVII amžiuje

Vitamino D stokos sukelta vaikų liga rachitas pirmą kartą aprašyta mokslininko Whistlerio 1645 metais. XIX amžiuje liga buvo susieta su saulės stoka, o XX amžiaus pradžioje rachitas pradėtas gydyti žuvies taukais, juose radus medžiagos, pavadintos vitaminu D.

Vitaminas D – kas tai?

Vitaminas D (kalciferolis) – tai grupė riebaluose tirpstančių panašių medžiagų, priskiriamų vitaminams. Žmogaus organizme svarbiausios vitamino D formos – ergokalciferolis (D2) ir cholekalciferolis (D3).

„Žmogaus organizme Vitaminas D susidaro veikiant ultravioletiniams spinduliams, dėl ko odoje iš provitamino yra susintetinamas vitaminas D2 ir D3“, – teigia šeimos gydytoja I. Vieversytė.

Kas nutinka, kai organizmui trūksta vitamino D?

Tyrimai rodo, kad vitamino D trūkumas gali sukelti neigiamų pokyčių organizme. Pastaruoju metu tai ypač veikia suaugusių žmonių sveikatą, nes jie valgo nevisavertį maistą ir būna per mažai saulėje.

Pasak gydytojos, vitamino D stoka siejama su didesniu osteoporozinių kaulų lūžių dažnumu, vėžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, infekcijomis, nervų ir psichikos ligomis ir didesne mirties rizika nuo šių patologijų.

Kaip veikia vitaminas D?

Pagrindinė vitamino D svarba organizme yra susijusi su poveikiu kauliniam audiniui. Vitaminas D padeda organizmui pasisavinti kalcį, fosforą ir magnį, reguliuoja kalcio ir fosforo pasisavinimą žarnyne, padeda kalciui ir fosforui išsilaikyti kauluose ir dantyse, ko pasekoje padeda išvengti rachito, artrito ir osteoporozės, dalyvauja augimo ir brendimo procesuose. Taip pat vitaminas D yra būtinas sveikai nervų sistemos ir imuniteto sveikatai palaikyti bei padeda greičiau iš organizmo pašalinti toksiškai veikiantį šviną.

Kaip suprasti, jog organizmui trūksta vitamino D

„Trūkstant vitamino D, vaikams vystosi rachitas, deformuojasi kaukolė ir stuburas, žandikauliai, sutrinka dantų augimas, atsiranda dėmių dantų emalyje. Suaugusiesiems skauda kaulus, susilpnėja raumenys, sumažėja atsparumas infekcinėms ligoms. Ilgai trūkstant vitamino, suminkštėja kaulai“, – teigia gydytoja.

Vitamino D trūkumas yra nustatomas, jeigu vitamino D koncentracija mažesnė nei 20 ng /ml. „Tyrimais įrodyta, kad ilgą laiką esant mažesnei nei 20 ng /ml vit. D koncentracijai, vystosi antrinė hiperparatirozė, kai labai pablogėja kalcio ir fosforo apykaita organizme. Antrinė hiperparatirozė lemia apie 40 proc. antrinės osteoporozės atvejų. Esant tokiai vitamino koncentracijai yra skiriamas medikamentinis gydymas“, – apie ligas, kurios kyla trūkstant vitamino D pasakoja gydytoja I. Vieversytė.

Vitamino D šaltiniai

Be jokios abejonės, saulė yra svarbiausias vitamino D šaltinis. Kad gautų rekomenduojamą vitamino D dienos dozę jaunam žmogui vasarą rekomenduojama kasdien nuo 10 iki 15 val. pabūti saulėje be apsauginio kremo plikomis rankomis ir kojomis (18 proc. kūno paviršiaus) 15 minučių. Apsauginiai kremai nuo saulės, vartojami apsaugoti odą nuo vėžio, galimybę joje pasigaminti vitamino D sumažina 90–95 proc. Šis vitamino D gamybos būdas nerekomenduojamas vaikams iki šešerių mėnesių ir asmenims, su didele odos vėžio rizika.

„Šiuo metu, kai saulės mažai, kitas svarbus vitamino D šaltinis yra maistas. Daug vitamino D galima rasti: menkės žuvų taukuose, lašišoje, skumbrėje, tune, kiaušinio trynyje“, – koreguoti mitybą ragina specialistė.

Vitamino D galima gauti ir vartojant papildus, tačiau reikia pabrėžti, kad pirmumas teikiamas vitaminui D3, o ne vitaminui D2, gaunamam iš augalinių žaliavų. „Papildus galima vartoti kasdien, nėra didelio skirtumo tarp aliejinio ir vandeninio tirpalų, tablečių, kapsulių, lašų. Svarbu žinoti rekomenduojamą suvartoti kasdienę vitamino D dozę ir mokėti mikrogramus perskaičiuoti į Tarptautinius vienetus (TV)“, – sako Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Ieva Vieversytė.

Gali susidaryti vitamino D perteklius

Kadangi vitaminas D kaupiasi organizme, padidėja perdozavimo galimybė. Perdozavus vitamino D, gali atsirasti silpnumas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas, kalcio nuosėdos organizme, retais atvejais gali sutrikti inkstų veikla. Vitamino D perteklius gali skatinti aterosklerozės vystymąsi.

Dėl perdozavimo rizikos, prieš vartojant vitaminą D, būtina pasitarti su gydytoju.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(2)
(20)

Komentarai ()