Nauji įrodymai, kas siekia pražudyti Žemę – mokslininkai skelbia tiksliai žinantys taršos šaltinio vietą  (9)

Jau keletą metų mokslininkai bando sudėlioti šią dėlionę: pasaulis uždraudė naudoti daugelį ozono sluoksnį ardančių junginių dar 2010 metais, bet pasaulinis šių teršalų kiekis vis dar išlieka labai didelis. Kodėl taip yra ir kas nesilaiko tarptautinių susitarimų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaizdas šios situacijos tapo kiek aiškesnis, kai birželio mėn. „New York Times“ paskelbė atlikto tyrimo rezultatus. Tąkart rašėme, jog buvo nustatytas „labai tikėtinas kaltininkas“ – Kinija.

Ši šalis buvo kaltinama tuo, kad paslapčia į atmosferą išmeta ozoną ardančias medžiagas ir nesilaiko tarptautinių susitarimų. Dabar aiškėja naujos detalės, kurios tik sustiprina šiuos kaltinimus.

Neseniai moksliniame žurnale „Geophysical Research Letters“ paskelbtame dokumente tarptautinė mokslininkų komanda patvirtino, kad ozoną ardančių medžiagų šaltinis yra rytinė Kinijos dalis. Bent pusė iš 40000 tonų anglies tetrachlorido emisijų, kurios per metus patenka į atmosferą, atkeliauja būtent iš šio regiono.

Mokslininkai tai nustatė, įvertinę antžeminius ir ore esančius atmosferos teršalų koncentracijos duomenų skirtumus šalia Korėjos pusiasalio. Jie taip pat rėmėsi dviem modeliais, kurie imitavo šių dujų judėjimą atmosferoje.

Nors jie turėjo galimybę susiaurinti taršos šaltinį ir nurodyti, kad tai yra Kinijos kaltė, bet mokslininkai negalėjo tiksliai pasakyti kas pažeidžia draudimus ar net nežino, kad teršia aplinką.

„Mūsų tyrimas parodo anglies tetrachloridų išmetimo vietą“, - spaudos pranešime teigė tyrimo bendraautorius Matt‘as Rigby‘s. „Tačiau mes dar nežinome atsakingų (už šią taršą) procesų ar pramonės šakų. O tai nustatyti yra svarbu, nes nežinome ar tai (teršiama aplinka ozoną ardančiomis dujomis) daroma tyčia, ar netyčia.“

Tačiau yra gerai bent tai, kad jau tiksliai žinoma šių teršalų išmetimo vieta, tad galima pradėti dirbti, siekiant sustabdyti šį procesą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(87)
(9)
(78)

Komentarai (9)