Gydytojas papasakojo apie 4 paprastus sveikatos testus namuose: vos per minutę padės nustatyti ar nesergate rimtomis ligomis (Video)  ()

Keturi paprasti testai, atlikti namuose, vos per minutę gali padėti geriau suprasti savo kūną ir suteikti jūsų gydytojui daug naudingos informacijos, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jo teigimu, vos keturi testai, užtruksiantys maždaug minutę, gali padėti diagnozuoti net kelias skirtingas ligas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1.   „Ar dažnai žiūrite į savo rankas, o tiksliau delnus?“ – teiraujasi profesorius. Jis sako, kad būtent žvelgdami į savo delnus galime pamatyti įspėjamuosius anemijos ženklus: „Jei jūsų delnų linijos itin ryškios – viskas gerai, tačiau, jei linijų spalva tokia pati kaip ir delno odos ir jos pernelyg neišsiskiria, gali būti, kad jums yra mažakraujystė.“

Jis paaiškina, kad kraujyje esantys kraujo kūneliai suteikia spalvą ir mūsų gleivinei, bei delnų linijoms, kai kraujo kūnelių sumažėja gleivinės ir delnų linijos įgauna blyškesnę spalvą.

2. Tinstančios kojos, pasak daktaro, gali įspėti apie širdies, kepenų ir inkstų ligas, tad siūlau atlikti testą, kurį galima pavadinti „atsisėsk ir paliesk”. Jis paaiškina, kad atliekant testą reikia paspausti kojos kaulą, esantį blauzdos viršutinėje pusėje – jei paspaudus koją lieka gilios ir ilgai išliekančios piršto žymės – vertėtų pasitikrinti, ar nesergate nė viena iš minėtųjų ligų.

Be to, paprastai esant inkstų, širdies ar kepenų ligoms tinsta abi kojos, jei tinsta tik viena – veikiausiai jums sutriko limfos tekėjimas, patikslina profesorius.

3. „Pabandykite atsistoti ir  ištiestomis rankomis pabandykite pasiekti savo kojų pirštus, - sako gydytojas. – Šis testas, jo teigimu, parodo jūsų kraujagyslių būklę.  Jei jūsų kraujagyslės neelastingos, kojų pirštus pasiekti labai sunku.“  

Gydytojas skuba nuraminti jaunus žmones, kurie negali pasiekti savo kojų pirštų – veikiausiai taip yra dėl stuburo problemų: „Jūsų amžiuje dar nereikėtų nerimauti dėl širdies ligų, bet patarčiau daugiau mankštintis ir lavinti lankstumą.“

Tačiau jis įspėja, kad jei esate vyresnis nei keturiasdešimties ir negalite pasilenkti tiek, kad paliestumėte savo kojų pirštų galus, gali būti, kad tai – arterijų sustandėjimo ženklas. „Standžios arterijos padidina širdies smūgio ir insulto riziką“, – sako A. Unikauskas.

4.  Paskutiniuoju testu gydytojas siūlo pasitikrinti, ar neturite sinusito: „Jei paspaudę tas vietas, kuriose yra sinusai, jaučiate skausmą, gali būti, kad taip yra dėl sinusito.“

Išsamiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Eimantė Juršėnaitė
(8)
(7)
(1)

Komentarai ()