Aptikta keista žvaigždė, skriejanti neįtikėtinai greitai ir gyvenanti keliais milijonais metų ilgiau nei turėtų: kokia jos paslaptis?  ()

Paukščių Take žinomos kelios dešimtys žvaigždžių, judančių neįprastai dideliais greičiais ir galbūt net pabėgančių iš Galaktikos. Viena tokia žvaigždė, CPD-64 2731, juda maždaug 160 km/s greičiu tolyn nuo Galaktikos disko. Nors tokio greičio neužtenka pabėgti iš Paukščių Tako, jis vis tiek yra netikėtai didelis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar įdomiau tai, kad tikėtinas žvaigždės skrydžio laikas nuo Galaktikos disko yra bent 6 milijonai metų, tačiau ši žvaigždė yra tokia masyvi, kad neturėtų gyventi ilgiau nei 3-4 milijonus.

Dabar pasiūlytas galimas jos atsiradimo paaiškinimas: ši žvaigždė kadaise buvo dvinarė sistema, tačiau ją sudarančios žvaigždės susijungė į vieną masyvesnę.

Žvaigždžių susijungimai yra retas, tačiau ne visiškai negirdėtas reiškinys. Taip gali įvykti, kai viena iš žvaigždžių dvinarėje sistemoje išsiplečia į milžinę ir apgaubia kompanionę; pastaroji tada nuskęsta milžinėje ir abi žvaigždės susijungia į vieną. Susijungimo metu susiformavusi žvaigždė atjaunėja - atrodo tarsi būtų gerokai jaunesnė, nei yra iš tiesų. Be to, tokia žvaigždė turėtų greitai suktis, o aplink ją turėtų plėstis susijungimo metu išmestų išorinių žvaigždės-milžinės sluoksnių dujos. Abu šie reiškiniai stebimi žvaigždėje CPD-64 2731.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai ()