Kodėl tualetinis popierius beveik visada yra baltas? Juk balinimo procesas kenkia aplinkai!  ()

Įprastas popierius yra baltas todėl, kad ant jo matytųsi bet kokios spalvos rašalas. Balta - švaros spalva, kuri yra pakankamai neutrali, kad tiktų bet kokioje situacijoje. Tačiau tualetinis popierius yra sukurta tam, kad beveik iš karto taptų atlieka. Tai kodėl jis yra balinamas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tualetinis popierius ne visada buvo baltas. Jūs tikriausiai dar pamenate pilką perdirbto popieriaus spalvą, tačiau 20 amžiaus viduryje spalvotas tualetinis popierius buvo gana populiarus JAV. Žmonės tualetinį popierių rinkdavosi pagal sienų spalvą - pasirinkimas buvo iš ties platus. Tačiau su laiku beveik visos spalvos dingo iš lentynų ir jose įsivyravo balto popieriaus rulonėliai.

Tai yra šiek tiek keista, nes natūraliai popierius tikrai nėra baltas. Popierius yra gaminamas iš medienos pluošto, o vėliau yra balinamas naudojant cheminį procesą, kuris yra žalingas aplinkai. Įprastai naudojamas chloras ar jo junginiai. Tai yra ne tik aplinkai žalingas procesas, bet ir papildomos išlaidos gamintojui. Juk gaminti pigiau būtų geriau, o ir pasigirti ekologija būtų galima, tiesa?

Ne visai taip. Balikliai ne tik popierių paverčia baltu, bet ir pašalina ligniną. Linginas medžiams suteikia standumo, kurio popieriui tikrai nereikia. Kitaip tariant, ligninas popierių paverstų, sakykime, nepatogiu naudoti. Tualetinio popieriaus gamintojai naudoja visą eilę chemikalų, kurie tualetiniam popieriui suteikia pageidaujamų savybių.

Ligninas tualetiniame popieriuje, beje, yra neatsitiktinai. Kiekvienais metais tualetinio popieriaus gamybai nukertama 10 milijonų medžių. Taigi, žinote, kad tualetinis popierius, priešingai nei mano daugybė žmonių, nėra gaminamas iš perdirbtų atliekų. Jis yra gaminamas iš naujo, šviežio medienos pluošto ir prisideda prie miškų nykimo. Ir visa tai virsta atliekomis beveik akimirksniu. Kitaip tariant, iš nukirstų medžių gaminamas neperdirbamas popierius, o jo gamybos procese naudojami aplinkai ir žmonėms žalingi chemikalai.

Rinkoje yra ir iš perdirbtų atliekų gaminamo tualetinio popieriaus, tačiau ir jis yra balinamas. Tai daroma tik tam, kad jis pasižymėtų vientisa spalva. Kitaip tariant, dėl grožio. Tačiau kaltinti šioje situacijoje nėra ko - žmonės nepirktų negražaus tualetinio popieriaus. Todėl bent jau reikėtų žinoti, kad tualetinis popierius yra baltas tik todėl, kad jo gamybai naudojamas medienos pluoštas, žmonėms reikia patogumo, o lentynoms - patrauklios išvaizdos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(6)
(22)

Komentarai ()