Horo akis - vienas geriausiai žinomų senovės Egipto simbolių, bet ką jis reiškia? Dramatiška jo kilmė ir netikėtos sąsajos su matematika  ()

Turbūt vienas geriausiai žinomų simbolių iš senovės Egipto yra Horo akis, kuri dar yra vadinama „Wadjet“. Tikima, kad šis magiškas simbolis suteikia sveikatos, saugo ir atjaunina. Dėl savo apsaugos galių Horo akis buvo labai populiari senovės Egipte, kur ją su nešiojo ar turėjo nupieštą tiek gyvi, tiek mirę. Bet nors senovės Egipto laikai jau senai baigėsi, kai kurie žmonės dar ir dabar naudoja Horo akį. Iš kur ji kilo ir ką reiškia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dramatiška magiško simbolio kilmė

Horo akies istorija yra kilusi iš mito apie Egipto dievus Setą ir Ozirį. Senovės egiptiečiai manė, kad Osiris buvo Egipto karalius, o jo brolis Setas, norėjo iš jo atimti sostą. Po įvairių apgavysčių, Setui pavyksta nužudyti brolį ir užimti jo vietą. Bet vėliau Ozirio žmona Izidė pasitelkusi magiją laikinai prikelia savo vyrą ir nuo jo pastoja.

Keršto kaina

Po išdavystės ir laikino prisikėlimo Oziris grįžo į mirusių pasaulį ir tapo jo dievu – tuo tarpu Izidė jų sūnų Horą augino viena. Kai berniukas suaugo, jis nusprendė atkeršyti už tėvą ir pradėjo kovą su savo dėde. Po daugybės mūšių Horas įveikė savo dėdę, bet prarado vieną akį.

Čia ir kyla nesutarimai – nes mite rašoma, kad akį jam išplėšė Setas, tada sudraskė ją į 6 dalis ir išmetė. Kitoje versijoje teigiama, kad Horas pats išsiplėšė savo akį ir padavė ją kaip auką, kad grįžtų tėvas. Abejose versijoje Horo akis atkuriama, tik mite rašoma, jog ją jam grąžino išminties dievas Totas, o kitoje versijoje – deivė Hathor (manoma, kad ji nuolat lydėdavo Horą).

Horo akis – magija ar matematika?

Įdomu tai, kad nors Horo akis yra laikoma magišku simboliu, ji daug daugiau bendro turi senovės egiptiečių matematinėmis žiniomis. Horo akis yra simbolis sudarytas iš šešių dalių. Kiekviena jų yra trupmena – dešinė akies pusė 1/2, vyzdys – 1/4, antakis - 1/8, kairė akies pusė 1/16, lenkta uodegėlė 1/32, o ašara – 1/64. Sudėjus visas trupmenas, gauname 63/64 – todėl yra manoma, kad ta dalis, kurios nėra, reprezentuoja magiškas Toto galias, arba paprasčiausiai tai, kad nieko nėra tobulo.

Skirtinga dalis – skirtinga prasmė

Kiekviena Horo akies dalis reprezentuoja skirtingą juslę. Dešinė akies dalis, manoma, reprezentuoja uoslę. Taip galvojama tod4l, kad ji yra arčiausiai nosies ir yra panaši į nosį. Be abejo, vyzdys reprezentuoja regą, o antakis – gebėjimą galvoti.

Kairė akies dalis atstovauja klausą, nes ji tarsi nukreipia mus į ausies pusę ir primeną muzikinį instrumentą. Lenkta uodegėlė reiškia kviečių arba javų daigą ir reprezentuoja maistą – skonį. Manoma, kad ašara reiškia lietimą – nes kai kviečių arba javų daigas yra sodinamas į žemę, reikia fizinio kontakto ir prisilietimo.

Horo akis dabar

Nors senovės Egipto civilizacijų nebėra, žmonės vis dar naudoja Horo akies tariamai magijai. Šalyse prie Viduržiemio jūros kai kurie žvejai šį simbolį nusipiešia ant savo laikų, kad ši juos apsaugotų. Kai kurie žmonės vis dar nešioja Horo akį ir kaip papuošalą, kad apsigintų nuo blogo linkinčių žmonių. Horo akis yra populiari ir okultizme bei tarp tų, kurie domisi konspiracijos teorijomis. Jie Horo akį mato ne tik kaip apsaugos, bet ir kaip galios, žinių ir iliuzijos simbolį.

Parengta pagal „Ancient Origins“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(4)
(6)

Komentarai ()