11 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018-11-26)  ()

0: InSight sėkmė;

1: Alzheimeriški neuronai;

2: Nejudrus lėktuvas;

3: Protono masės sudėtis;

4: Paneigtas fizikos dėsnis;

5: Viso kūno skeneris;

6: Nematytos smegenys;

7: CO2 plastikas;

8: Šiltoji Antarktida;

9: Dinozauriniai žinduoliai;

10: Vombatų kubeliai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-11-27 11 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018-11-26)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

0:
  InSight sėkmingai nusileido Marse

„Šešios minutės siaubo“ NASA darbuotojams baigėsi džiaugsmingu palengvėjimu: kosminis aparatas Raudonojoje planetoje nusileido, kaip ir planuota, 21:54.

technologijos.lt

1:
  Tyrimas rodo, kad smegenų ląstelės pertvarko savo DNR, kas gali lemti Alzheimerio ligą

Mokslininkai atrado, kad kitaip nei dauguma kūno ląstelių, smegenų neuronai gali kaitalioti savo genus. Toks genomo kaitaliojimas gali praplėsti smegenų baltymų repertuarą, bet taip pat ir paskatinti Alzheimerio ligą.
Tai ko gero vienas iš didžiausių molekulinės biologijos atradimų per daugelį metų.

www.sciencemag.orgtechnologijos.lt

2:
  Inžinieriai skraidino pirmąjį lėktuvą be judančių dalių

Nuo pat pirmojo lėktuvo skrydžio prieš daugiau nei šimtą metų, praktiškai visi lėktuvai skraido, naudodami judančias dalis – propelerius, turbinas, ventiliatorius, kuriems energiją tiekia deginamas kuras ar elektros baterijos..MIT Inžinieriai sukūrė ir išbandė pirmąjį lėktuvą, kuriame judančių dalių nėra

www.sciencemag.orgtechnologijos.lt

3:
  Pirmą kartą apskaičiuota protono masės sudėtis

JAV itr Kinijos fizikai paskaičiavo, koks yra įvairių efektų indėlis į protono masę. Kvantinės chromodinamikos kaičiavimams buvo panaudotas maždaug 27 petaflopsų našumo superkompiuteris „Titan“. Tyrėjai išsiaiškino, kad kvarkų kondensatas suteikia apie 9 procentus protono masės, kinetinės kvarkų energija — 32 procentus, gliuonų lauko įtampa — 36 procentus, o anomalus indėlis — 23 procentai. Išankstinis straipsnis padėtas arXiv.org.

physics.aps.org

4:
  Tyrėjai paneigė XIX amžiaus fizikos dėsnį, siekdami padidinti XXI amžiaus energijos efektyvumą

Sussexo unversiteto mokslininkų komanda apvertė prieš 156 metus paskelbtą fizikos dėsnį savo kūriniu, kuris galėtų padidinti automobilių ir telefonų akumuliatorių įkrovimą.

Dr. Jordi Prat-Camps, Sussexo universiteto mokslo darbuotojas pirmą kartą pademonstravo, kad du magnetinius elementus galima suporuoti ekstremaliai asimetriškai. Su kolegomis iš Austrijos mokslų akademijos ir Innsbrucko universiteto , Dr. Prat-Campso tyrimas perrašo fizikos vadovėlius, pademonstruodamas, kad įmanoma vieną magnetą sujungti su kitu, be priešingų polių jungties.

m.phys.org

5:
  Paskelbti pirmieji viso kūno vidaus skenavimo vaizdai

Tuo pačiu metu stebint visą paciento kūno vidų, visus audinius ir organus, vaistų sklidimą, galima lengviau diagnozuoti ligas ir kurti vaistus.
Dabar, po 13 metų darbo, Kalifornijos universiteto Davise tyrėjų vadovaujama komanda sukūrė pirmąją tai galinčią atlikti mašiną.
Sujungdama pozitronų emisijos tomografiją (PET) ir kompiuterinę rentgeno tomografiją (CT), naujoji mašina gali užfiksuoti trimačius vaizdus vos per sekundę, ir daug detaliau.

medicalxpress.com




6:
  Neurologai aptiko anksčiau nepastebėtą žmogaus smegenų regioną

Pasirodo, žmonių smegenyse yra smegenų dalis, kurios neturi kiti primatai. Anksčiau nežinota smegenų struktūra atrasta, mokslininkams atidžiai rengiant medžiagą smegenų anatomijos atlasui.
Neurologas George Paxinos su komanda Neuroscience Research Australia (NeuRA) atrastą regioną pavadino endorestiformo branduoliu. Jis rastas prie smegenų pagrindo, netoli tos vietos, kur galvos smegenys pereina į stuburo.
šis regionas susijęs su jutiminės ir motorinės informacijos gavimu iš kūno ir reguliuoja laikyseną, pusiausvyrą ir judesius.
Tikrąją atradimo reikšmę nustatyti dar per anksti, bet šios smegenų dalies lokacija leidžia spėti, kad ji gali būti susijusi su smulkiosios motorikos kontrole – tokį spėjimą remia ir faktas, kad tokia struktūra bent jau kol kas neaptikta kituose gyvūnuose, tarp kurių marmozetės ar rezus beždžionės.

www.sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: