Dar vienas stulbinamas faktas apie šunis – jie atpažįsta blogus žmones  ()

Katė ar šuo? Šis klausimas lieka neatsakytas jau metų metus. Yra dar vienas faktas apie šunis, kuris galėtų pakeisti jūsų nuomonę apie tai, kokį augintinį įsigyti. Jūs pasitikite savo šunimi, o ar jis pasitiki jumis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Bright Side“ mėgsta faktus – ypač apie gyvūnus. Naujausias tyrimas parodė, kad šunys sugeba analizuoti, kiek patikimas žmogus yra, ir jie nori pasidalinti šia informacija. Šunys, kaip tikri detektyvai, gali mums paaiškinti, pasitikėti kitu asmeniu, ar ne.

Tyrimą atliko Akiko Takaoka iš Japonijos Kyoto universiteto. Mokslininkas ir jo kolegos norėjo išsiaiškinti, ar šuo pasitikėtų žmogumi, kuris sumelavo tam šuniui. Mokslininkai padalino eksperimentą į 3 dalis. Jie norėjo išsiaiškinti, ar šuo gali suprasti, ar žmogumi galima pasitikėti.

Mokslininkų grupė teigia, kad tyrimas turi potencialios reikšmės šunų elgesio studijoms. Pasak tyrimo, šunys nori, kad viskas būtų tikslu, sako Johnas Bradswah iš Bristolio universiteto.

Eksperimento metu šunų šeimininkai pirmiau parodė į indą su maistu. Šunys bėgo link jo. Tada šeimininkas rodė į indą be maisto. Šunys apsigavo ir ėjo link tuščio indo.

Prieš tai buvo žinoma, kad šunys bėgs link objekto, į kurį parodo jų šeimininkas. Todėl, kad šunys, manoma, supranta žmonių gestus. Ir jei gestai nėra nuoseklūs, šuo gali pradėti nervintis ir patirti stresą.

Trečią kartą šuo nebebėgo rodoma kryptimi. Jie netikėjo melagiais. Eksperimente dalyvavo 34 šunys ir visi parodė vienodus rezultatus, praneša „Animal Cognition Journal“. Šunys naudoja ankstesnę patirtį spręsdami, ar žmogus yra patikimas. A.Takaoka planuoja tęsti eksperimentą su vilkais, kadangi jie yra artimiausi šunų giminaičiai. Šis eksperimentas taip pat įrodo, kad šunys smalsūs naujiems dalykams.

Daugiau tyrimų parodė, kad šunys taip pat kontroliuoja, kaip kiti žmonės bendrauja su jų šeimininkais. Eksperimento metu šunų šeimininkai prašė žmonių pagalbos. Po to žmonės bandė duoti šuniui skanėstą. Ir gyvūnai mus nustebino.

Šunys neėmė skanėsto iš žmonių, kurie su jų šeimininkais elgėsi blogai ar nemandagiai. Jiems labiau patiko valgyti iš padėjusių žmonių rankų. Net tie, kurie niekaip neatsakė į pagalbos prašymą, buvo šunų priimti teigiamai. Tačiau nemandagūs ir agresyvūs asmenys neužsitarnavo šunų pasitikėjimo, rašoma brightside.me.

Dar vienas tyrimas, kurį publikavo „Neuroscience and Behavioural Reviews“, teigia, kad šunys aiškiai skaito bendravimą tarp savo šeimininko ir nepažįstamojo. Eksperimento metu šunų šeimininkai prašė dviejų „nepažįstamųjų“ grupių šiek tiek padėti. Šunys parodė puikų socialinių taisyklių supratimą. Jie vengė žmonių, kurie negerai elgėsi su jų šeimininkais.

Jau anksčiau buvo įrodyta, kad šunys gali skaityti mūsų gestus bei veido išraiškas. Dabar apie juos žinome šiek tiek daugiau – jie yra daug protingesni, nei mes manėme. Jie gali iššifruoti mūsų gestus bei nuspręsti, ar nori laikytis socialinių ženklų. Tačiau tyrimai parodo, kad šunys gyvena dabartimi, negalvodami apie praeitį arba ateitį.

Jei apgaudinėsite šunį, jis jumis nepasitikės ir jūsų neklausys. Jei jūsų šuniui nepatinka jūsų draugai, galbūt jūsų draugystėje kažkas negerai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(26)
(7)
(19)

Komentarai ()