„SpaceX“ paleido kapsulę į TKS, tačiau raketos pakopa nukrito į jūrą - jau aišku, kas nutiko (Video)  (6)

JAV bendrovė „SpaceX“ trečiadienį paleido kapsulę „Dragon“, nuskraidinsiančią į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) atsargų, medžiagos moksliniams eksperimentams ir maisto astronautams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pakilimas įvyko puikiai“, – pasakė „SpaceX“ komentatorius Johnas Inspruckeris, kai raketa „Falcon 9“ 13 val. 16 min. vietos (20 val. 16 min. Lietuvos) laiku saulėtą dieną pakilo iš Kanaveralo kyšulio Floridoje.

Tačiau raketos pirmosios pakopos nepavyko nutupdyti kosmodromo aikštelėje.

Raketoje įtaisytos kameros vaizdo transliacijoje buvo matyti, kaip pirmoji pakopa, atsiskyrusi nuo antrosios, įjungė variklius ruošdamasi grįžti į Žemę. Tuomet tiesioginė transliacija nutrūko.

„Įstrigo gardelinio stabilizatoriaus hidraulinis siurblys, todėl „Falcon“ nusileido netoliese jūroje“, – sakoma „SpaceX“ generalinio direktoriaus Elono Musko „Twitter“ žinutėje.

„Atrodo, (pirmoji pakopa) nepažeista ir siunčia duomenis. Pasiųstas paėmimo laivas“, – pridūrė jis.

„SpaceX“ sėkmingai susigrąžino jau daugiau kaip 30 savo raketų pirmųjų pakopų. Jos būdavo nutupdomos ant aikštelių sausumoje arba ant plaukiojančios platformos.

Pakartotinai panaudojant brangius raketų komponentus siekiama sumažinti kosminių skrydžių savikainą. Anksčiau JAV kosminių raketų dalys būdavo panaudojamos tik vieną kartą ir nukrisdavo į vandenyną.

„Dragon“ į TKS nuskraidins pustrečios tonos krovinių.

Tai jau 16-oji „SpaceX“ krovinių gabenimo misija pagal ilgalaikę sutartį su JAV kosmoso agentūra NASA.

Iš pradžių planuota kapsulę paleisti antradienį, bet startas buvo parai atidėtas, inžinieriams radus pelėsio ant pašaro pelėms, naudojamoms orbitinėje laboratorijoje atliekamiems mikrogravitacijos poveikio imuninei sistemai bandymams.

Sugedusio pašaro siunta prieš startą buvo pakeista.

Tarp eksperimentams skirtų objektų yra iš salotoms naudojamų naujos veislės sareptinių bastučių (Brassica juncea) – juos astronautai mėgins auginti kosmose.

Trečiadienį paleista „Dragon“ kapsulė jau buvo kartą panaudota – per krovinių gabenimo misiją 2017-ųjų vasarį.

Ji turėtų pasiekti orbitinę stotį šeštadienio rytą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(39)
(1)
(38)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: