Egzotiška hipotezė apie neigiamą masę kosmose: ją įvardijo dar Einšteinas, o dabar vėl iškilo į viešumą  ()

Tamsioji materija ir tamsioji energija kartu sudaro apie 95% Visatos masės energijos, tačiau kol kas mes kone visiškai nežinome, kas tai per dariniai. Nekeista, kad karts nuo karto atsiranda naujų egzotiškų hipotezių, siekiančių juos paaiškinti – ar po vieną, ar abu iškart.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gruodžio pirmąją savaitę publikuotame straipsnyje siūlomas abiejų "tamsiųjų" reiškinių paaiškinimas remiasi hipotetine neigiamą masę turinčią medžiaga, užpildančia kosmosą. Tokia idėja nėra visiškai nauja – ją, kaip galimą reliatyvumo teorijos lygčių sprendinį, įvardijo dar Einšteinas.

Bet naujame darbe hipotezė nagrinėjama nuodugniai, remiantis skaitmeniniais modeliais. Jie parodo, kad neigiamos masės skystis turėtų suformuoti halus aplink galaktikas ir taip paaiškintų ir galaktikų sukimosi kreives, ir gravitacinio lęšiavimo signalus iš galaktikų ir spiečių.

Didesniais masteliais neigiama masė galėtų skatinti Visatos plėtimąsi, tačiau greitėjantis plėtimasis įmanomas tik tada, jei neigiama masė nuolatos kuriama visoje erdvėje.

Dar vienas įdomus modelių rezultatas – Hablo parametras, nurodantis plėtimosi spartą, tokioje visatoje reikšmingai kinta laikui bėgant. Tai galėtų paaiškinti šiuo metu matomus neatitikimus, matuojant Hablo parametrą aplinkinėje Visatoje ir tolimoje praeityje.

Nors tai tik pirmieji žingsniai, modelis atrodo įdomus ir vertas tolesnių tyrimų. Net jei paaiškės, kad neigiamos masės skystis neegzistuoja, modelis gali padėti geriau suprasti realų Visatos veikimą.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()