9 dantų priežiūros taisyklės, kurių tikriausiai nežinojote  (1)

Odontologai atskleidžia kelias dar negirdėtas dantų priežiūros taisykles – pavojai tyko ten, kur jų tikrai nesitikėjote. Atkreipdami dėmesį į smulkmenas ir laikydamiesi paprastų taisyklių galėsite džiaugtis sveikesniais dantimis ir retesniais vizitais pas specialistus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Nevalykite dantų iš karto po valgio

Valydami dantis iškart po valgio galite pažeisti dantų emalį (ypač jei dantų šepetėlis yra su aštriais šereliais). Maistas ir gėrimai sutrikdo rūgščių ir šarmų pusiausvyrą burnoje, trumpam suminkština dantų emalį. Odontologai rekomenduoja valytis dantis, praėjus mažiausiai 30–40 min. po valgio.

2. Rizikos zonoje yra mėgėjai lankytis baseine

Plaukioti baseine naudinga, tik bėda ta, kad dėl higienos į baseino vandenį dedamos cheminės medžiagos kenkia dantims. Dar praėjusio amžiaus 9 dešimtmetyje amerikiečių mokslininkai ištyrė, kad beveik 40 proc. profesionalių sportininkų plaukikų buvo pažeistu dantų emaliu. Ką daryti? Stengtis, kad į burną nepatektų baseino vandens, o vasarą plaukioti švariuose vandens telkiniuose.

3. Kavą reikia išgerti iš karto, o ne siurbčioti puodelį pusvalandį

Kaip įprastai darbe geriame kavą? Prisipilame pilną puodelį karšto gėrimo, gurkšnojame, vis pabendraudami su kolegomis, paskaitydami el. paštą. Visą tą laiką kava (ypač jei ji su cukrumi) daro žalingą poveikį dantų emaliui. Taigi geriausia kavą išgerti iš karto.

4. Ginekologai pataria prieš planuojamą nėštumą pasitikrinti dantis

Visų pirma, kariesas – atviras infekcijos šaltinis, kuris iš dantų audinių plinta į dantenas, o iš ten kraujagyslėmis patenka į placentą ir į vaisiaus kūną. Tai gali sukelti priešlaikinį gimdymą, kūdikis gali gimti su sunkiomis įgimtomis ligomis. Antra, ne mažiau pavojingas yra periodontitas, nes dėl jo gali sumažėti vaisingumas. Beje, ne tik moterims, bet ir vyrams. Jei pastoti vis tik pavyks, kūdikis gali gimti per anksti arba mažo svorio.

5. Valytis dantis duše ar tualete – prastas sumanymas

Valantis dantis nepatartina blaškytis, dar kažką veikti, nes šiam procesui reikalingas maksimalus dėmesys. Gydytojai pataria – jei norite įpratinti vaikus skirti dantų valymui užtektinai laiko, tuo metu įjunkite jų mėgstamą dainą. Daina užims mažylio dėmesį 2–3 min. (būtent tiek laiko reikia norint pašalinti susidariusias apnašas, kenksmingas bakterijas).

6. Pupelės gali dar labiau pakenkti neveikiems dantims

Kas galėjo pagalvoti, kad pupelės gali pakenkti dantims. Kaltas pupelėse esantis fitohemagliutininas – baltymas, kuris sukelia aktyvų ląstelių dalijimąsi. Jei yra karieso, valgant pupelių gali atsirasti kietų uždegiminių mazginių darinių (granulomų). Rizika nedidelė, bet geriau susitaisyti dantis, o paskui ramia sąžine valgyti pupelių patiekalus.

7. Dantų sveikata susijusi su atmintimi

Mokslininkai padarė tokią išvadą atlikę tyrimą, kuriame dalyvavo 273 savanoriai 55 metų amžiaus ir vyresni. Žmonės, kuriems trūko dantų, prasčiau įsimindavo informaciją, buvo dirglesni, jiems dažniau kisdavo nuotaika. Po tyrimo padaryta išvada – kai trūksta dantų, sumažėja jais siunčiamų signalų į smegenis. Būtent todėl stomatologai rekomenduoja stengtis išsaugoti dantis.

8. Dėl dažnų peršalimų vaiko sąkandis gali pasidaryti netaisyklingas

Peršąlant kelis kartus per metus rizikos nebus, bet jei mažas vaikas dažnai peršąla, jei jam nuolat užgulta nosis, jis įpranta kvėpuoti burna. Veido skeletas vaikystėje greitai deformuojasi, todėl apatinis žandikaulis gali pasislinkti į priekį, susiformuos netaisyklingas sąkandis. Tokiu atveju, patartina kreiptis į ausų ir nosies ligų gydytoją, kad vaikas vėl įprastų kvėpuoti nosimi.

9. Nekramtykite ledukų iš kokteilių, neverkite auskaro į liežuvį

Įprotis krimsti ledukus (taip pat perkąsti riešutų kevalus) kenkia – gali nuskilti dantys, iškristi dantų plombos, nukentėti karūnėlės. Tas pats pasakytina ir apie auskarą liežuvyje. Savaime suprantama, odontologai nepataria dantimis perkąsti pakuočių ir pan., geriau nepatingėti ir susirasti žirkles.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(6)
(3)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: