Kaip Žemėje atsirado gyvybė? Naujas eksperimentas patvirtina vieną iš 2 hipotezių  ()

Egzistuoja dvi pagrindinės teorijos, kaip Žemėje atsirado gyvybė. Arba ji susiformavo pačioje Žemėje, kažkur vandenyje, pradedant nuo ganėtinai paprastų neorganinių junginių, arba jai pradžią davė organiniai junginiai, atnešti asteroidų ir kometų. Dabar paskelbti eksperimentų rezultatai, rodantys, kad antroji hipotezė yra gana tikėtina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai laboratorijoje sukūrė sąlygas, labai artimas sąlygoms asteroiduose, ir parodė, kad tokioje aplinkoje gali formuotis 2-deoksiribozė. Šis junginys yra vienas iš svarbiausių gyvybei cukrų, DNR grandinės sudedamoji dalis.

Eksperimento metu į labai šaltą terpę buvo įpurkšta vandens garų ir metanolio dujų, o jų mišinys paveiktas ultravioletine spinduliuote, atitinkančią tarpžvaigždinės terpės sąlygas. Terpėje taip pat buvo aliuminio blokas, reprezentuojantis asteroido paviršių.

Iš pradžių ant bloko formavosi ledas, bet ultravioletinė spinduliuotė jį ištirpdė. Tada prasidėjo sudėtingesnės reakcijos, kurių metu susiformavo ir 2-deoksiribozė, ir keli kiti sudėtingi junginiai.

Palyginimui tyrėjai išnagrinėjo keleto meteoritų cheminę sudėtį ir aptiko juose įvairių alkoholių bei deoksicukrų – ne 2-deoksiribozės, bet panašių junginių.

Taigi gyvybei reikalingi komponentai tikrai galėjo susiformuoti asteroiduose, nors kol kas negalime būti tikri, ar taip ir įvyko.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Communications.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(24)
(8)
(16)

Komentarai ()