Siūloma kosminiuose teleskopuose panaudoti lazerines „dirbtines žvaigždes“: kam to prireikė ir kas tai yra  ()

Kosminiai teleskopai darosi vis didesni. Ateityje jų veidrodžiai bus segmentuoti – sudaryti iš daugelio atskirai judančių dalių. James Webb kosminis teleskopas, kuris turėtų pakilti 2021 metais, yra vienas pavyzdys. Tačiau kaip užtikrinti, kad visi veidrodžio segmentai nukreipti į tą patį stebimą objektą ir gaunamas vaizdas tikrai bus ryškus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai pasiūlytas metodas, paremtas antžeminių teleskopų praktika naudoti lazerines „dirbtines žvaigždes“. Tokie lazeriai, šviečiantys panašia kryptimi, kaip ir teleskopo stebėjimo laukas, padeda teleskopo sistemoms greitai reaguoti į atmosferos sąlygų pokyčius ir paryškinti matomą vaizdą. Kosmose, aišku, atmosferos nėra, bet lazerio spindulys irgi gali praversti.

Mažame palydove įmontuotas lazeris galėtų šviesti lazeriu į teleskopo veidrodžius – taip teleskopo regėjimo lauke atsirastų papildomas, dirbtinis šviesos šaltinis. Tiksliai žinoma šaltinio padėtis ir savybės leistų teleskopo sistemoms sekti jo padėtį ir suderinti veidrodžių padėtį taip, kad jie visi būtų nukreipti tinkamu kampu į detektorių. Tyrėjų skaičiavimu, tokia sistema gaunamų vaizdų tikslumą padidintų iki šimto kartų – tai yra būtina, kad kosminiais teleskopais galėtume tyrinėti atskiras egzoplanetas.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: