Tyrimas rodo, kad yra dar viena netolima planeta, kurioje gali būti tinkamos sąlygos gyvybei  (1)

Viena iš artimiausių Saulei žvaigždžių – raudonoji nykštukė Barnardo žvaigždė – turi bent vieną planetą. Barnardo b yra maždaug trigubai masyvesnė už Žemę, o nuo žvaigždės nutolusi maždaug 0,4 astronominio vieneto. Toks atstumas panašus į Merkurijaus atstumą nuo Saulės, bet Barnardo žvaigždė yra daug blausesnė už Saulę, todėl Barnardo b pasiekia tik maždaug tiek žvaigždės spinduliuotės, kiek Saulės spinduliuotės pasiekia Jupiterį. Ir visgi tai nereiškia, kad Barnardo b nėra tinkama gyvybei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praeitą savaitę vykusiame JAV Astronomų draugijos susitikime pristatyti skaičiavimai, rodantys, kad Barnardo b gali būti sąlygos polediniam vandenynui egzistuoti. Toks vandenynas, panašiai kaip Jupiterio ar Saturno palydovų vandenynai, galėtų būti tinkamas gyvybei.

Būdama masyvi, Barnardo b gali išlaikyti žymiai daugiau šiluminės energijos savo gelmėse, taigi geoterminis (planetoterminis?) šildymas gali atitirpinti didžiulius vandens kiekius ir išlaikyti juos skystus daugybę milijardų metų.

Barnardo žvaigždė yra senesnė už Saulę, maždaug 8,5 milijardo metų amžiaus, bet ir per tiek laiko Barnardo b gelmės dar tikrai neatvėso.

Tokie skaičiavimai yra labai svarbūs, nes padeda geriau suprasti, kokia gali būti įvairių egzoplanetų struktūra ir kurios iš jų iš tiesų gali būti tinkamos gyvybei.

Tyrimo rezultatus pristatantį plakatą rasite čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai (1)