Tyrimas parodė, kaip stipriai vyrus veikia cukrus: poveikis iš esmės visiems, nepriklausomai nuo sveikatos  (2)

Mokslininkai iš Masačiusetso bendrosios ligoninės Bostone (JAV) išsiaiškino, kad gliukozės vartojimas yra siejamas su ženkliai sumažėjusiu vyrų hormono testosterono kiekiu kraujyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimas, kuris buvo paskelbtas leidinyje „Clinical Endocrinology“ parodė, kad 75 gramai suvartoto cukraus lemia net 25 procentais sumažėjusį testosterono lygį sekančioms dviems valandoms po cukraus vartojimo.

Kad tai išsiaiškintų, mokslininkai atsitiktiniu būdu atrinko 74 vyrus, kurių amžius svyravo nuo 19 iki 74 metų. Visi dalyviai turėjo suvartoti 75 gramus gliukozės, o po to buvo tiriamas jų kraujas. Kraujas taip pat buvo tiriamas praėjus 30, 60, 90 ir 120 minučių po gliukozės vartojimo.

Tiriant kraują, buvo pamatuoti įvairūs biorodikliai, įskaitant lytinius hormonus sujungiančio globulino lygį, kuris leidžia nustatyti sumažėjusį testosterono kiekį kraujyje.

Tarp tyrime dalyvavusių vyrų 57 procentai turėjo normalią toleranciją gliukozei, 30 procentų turėjo sutrikusią toleranciją, o 13 procentų sirgo antro tipo cukralige.

Analizuodami tyrimo rezultatus, mokslininkai pastebėjo, kad gliukozės vartojimas lėmė 25 procentais sumažėjusį testosterono lygį, kuris išliko žemesniu už pirminį lygį net 120 minučių arba 2 valandas. Bent 10 iš 66 normalią testosterono cirkuliaciją turinčių vyrų patyrė itin ženkliai sumažėjusį testosterono lygį, kuris buvo žemiau hipogonadalinio lygio.

Hipogonadizmas yra būsena, kai sėklidėse esančios gonados negali pagaminti reikiamo androgenų – tokių kaip testosteronas – kiekį. Dėl jo taip pat pakinta hormonai.

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad gliukozės įtaka testosterono lygiui nepriklauso nuo organizmo tolerancijos gliukozei ar kūno masės indekso.

Taigi, tyrimo rezultatai sufleruoja, kad gliukozės vartojimas sumažina testosterono lygį vyrų organizme, ir tai pastebima nepaisant tolerancijos gliukozei lygio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(42)
(8)
(34)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: