Suomijos valdžia atliko eksperimentą: du metus grupei žmonių kas mėnesį mokėjo po 560 eurų — tiesiog taip. Kuo tai baigėsi?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mindaugas.vaitiekūnas 2019-02-10 22:41
21Eur didesnės pajamos? T.y. <0.5%? Pusės dienos didesnis užimtumas? Čia per mėnesį, per tą ~21 darbo dieną? Tai užimtumas ~2.4% didesnis. Skaičiai rodo, kad BBP nei užimtume, nei uždarbyje neturi praktiškai jokios įtakos! Įdomu kaip tą streso ir sveikatos lygį matavo. Kažkaip įtariu, kad ir čia įtaka bus nykstamai maža. Ir greičiausiai tik todėl, kad ta bazinė išmoka tėra tik ~13% nuo vidutinių pajamų. Na Lietuvoje tai būtų >50% ir įtaka būtų kur kas didesnė
immortallt 2019-02-10 23:32
Ir užtikrinti tokį pajamų lygį reiktų dar didinti mokesčius dirbantiems, kad jie arba emigruotų, arba nueitų į šešėlį? Bazinės pajamos yra gera idėja, jei žmonės būtų bendruomeniški ir nebūtų egoistiški, bet mes ne bičių ar skruzdžių kolonija. Atitinkamai, negalime į tai neatsižvelgti.
vivis 2019-02-11 03:34
Bazinės pajamos gerai. Nors dabar gal dar nelabai būtų pinigų visiems mokėti. Bet ateity, kai dirbs daug robotų, dirbtinis intelektas, turbūt ir tures būti bazinės pajamos, nes reikės mažiau darbuotojų.
Shinigami 2019-02-11 07:39
Čia tos vidutinės pajamos su bazinėmis pajamomis ar be jų? Jei čia pajamos, tai vadinasi suma ant popieriaus ar į rankas? Vilniuje buto nuoma su komunalinėmis paslaugomis kainuoja nuo 400 iki 600 eurų. Kiek pas juos kainuoja buto nuomą kartu su komunalinėmis paslaugomis? Jei daugiau nei 560 eurų, tai nesuprantu iš kur tas ramumas gali atsirasti. Jei mažiau nei 500 eurų, o vidutinės šalies pajamos yra 4000 eurų, tai nematau kaip tos bazinės pajamos gali smarkiai įtakoti savijautą. Apie savijautą galima pradėti kalbėti kai bazinės pajamos sudaro nemažiau 50% vidutinių pajamų. Nes savijauta priklauso nuo kaimyno ir tavo pajamų santykio. Kitas faktorius yra laikas. Du metai tikrai yra per trumpas laiko tarpas kažkokioms išvadoms, nes prie gero gyvenimo yra priprantama. Iš pradžių gali būti laimingas, kad tau duoda už nieką, nes anksčiau nedavė. Po kurio laiko priprasi ir nekels jokių jausmų, o po dar daugiau laiko eisi streikuoti prie seimo kad padidintu bazines pajamas ir busi labai nepatenkintas per mažomis bazinėmis pajamomis. Kaip immortallt paminėjo, pinigai ant medžių neauga. Juos iš kažkur reikia gauti. Jei turi daug valstybinių naudingųjų gamtos išteklių (naftos ir t.t.) gali iš jų gauti, bet jų skaičius yra ribotas ir kažkada baigsis. Gali surinkti iš mokesčių, bet kažkas juos turi sumokėti. Todėl jei tu dėl bazinių pajamų turėsi papildomai sumokėti 900 eurų mokesčių, o paskui gausi 560 eurų atgal, kaip bazines pajamas, nemanau kad busi labai laimingas. 340 eurų yra biurokratinės išlaidos ir trukumo už bedarbius kurie nedirba ir nemoka mokesčių, bet gauna bazines pajamas padengimas. Kaip minėjo vivis, bazinės pajamos galės pradėti egzistuoti tik kai bus visiškai automatizuotos pagrindinės pramonės šakos (žemės ūkis, statyba, drabužių ir kitu daiktu gamyba), bei bus išrastas pigus energijos gamybos būdas. Jas automatizavus, jų kaina turėtu smarkiai nukristi ar net valstybė galėtu nacionalizuoti tai dar labiau numušant tokių daiktu ir maisto produktų kainas. Bazinės pajamos tada butu ne pinigai, o talonai už kuriuos butu galima įsigyti tik anksčiau minėtu pramonės šakų produktus. Pilnai automatizavus, galima sumažinti gamybos išlaidas ir atpiginti produktus. Išlaikant gamybą kad nebūtu produktu trukumo galima panaikinti arba bent labai sumažinti korupciją.
AAA000 2019-02-11 16:36
50% nuo vidutiniu pajamu turi but minimali alga, o ne bazines pajamos. bazines pajamos turi but tokio dydzio kaip visuotiniai mokesciai. nes tai yra mokesciu sugrazinimas ir tiek. pvz jei PVM pas mus 23%, nu tai ir bazines pajamos turi but ne maziau 23% nuo vidutiniu pajamu. na ten galima tiksliau paskaiciuot ikisant ir akoholio, kuro akcizus ir pan. iki sitos ribos jokie dirbantieji nieko ten neislaiko - nesvarbu ka ten visokie buhalteriai aiskintu - kad ten atseit islaiko ar apmoka. viskas kas virsaus baziniu pajamu ir ismokama nedirbantiems ar kitiems islaikytiniams (pvz invalidams ir pan) - jau socialines lengvatos ubagams ar ten nelaimeliams visokiems. va cia jau eina ir is dirbanciuju mokesciu. bet tikrai ne nuo nulio. pas mus visokios "salpos" ismokos faktiskai zemiau net baziniu pajamu ribos... cia tik durnina visus su tokiais pavadinimais, is tikro tai tie patys ubagai, kur gauna salposi ismokas ir dar jas atidirbineja ten po 4 valandas, ar ten gauna salpos pensijas - islaiko visus kitus sluoksnius tame tarpe ir dirbanciuosius ismokit vienakart skaiciuot tikruosius mokescius ir ismokas. nes dabar sumoka per menesi 100 euru mokesciu, o isivaizduoja, kad uzsidirba savo pernsijai 300 euru ismokas ir dar visus socialinius prie to pacio islaiko kol tokie pusdebiliai valdzias rinks - tol Lietuvai nebus perspektyvu gyvent geroves valstybeje... tik nuo siu metu aplamai pradejo visa mokestine dali oficialiai rodyt - o iki tol runkeliu valstybe buvom. ir runkeliai net neturejo teises zinot kiek juos valstybe apkerpa ir tokie diskutuoja apie bazines pajamas ir kaip jie ten mokescius moka ir visus islaiko... valstybe aplamai tera tik socialinio perdalinimo aparatas. cia jos pagrindine funkcija - uztikrint skaidruma ir lygias salygas. jei ji prastai perdalina ir nieko pilieciams nesugrazina - tai velniop ja - ji tada visuomenei nereikalinga isvis kaip darinys.
Monochamus 2019-02-11 21:24
Tad, jei panaikins bedarbio pašalpas ir dar visokius remtinus dalykus + sumažins išlaidas ant visokių biurokratijų, tai pilnai gali būti, kad išeis "tas ant to" ir nepadidės jokie mokesčiai. Ir, gal ir visai gera idėja, žmonės jausis psichologiškai lengviau, bei bus paprasčiau suvokti visa tą pašalpų sistemą. Nors, pats asmeniškai į visas tas bazines pajamas žiūriu taip pat atsargiai ir skeptiškai, tačiau tuo pačiu ir įdomūs šitie eksperimentai. Ką gali žinoti, o gal ir iš tiesų bus daugiau pliusų nei minusų... Nepabandęs nesužinosi.
Monochamus 2019-02-11 22:00
Jo, tegyvuoja anarchija! Kaip dabar gerai gyvena Somalis, kur valstybė nepajėgi nieko paskirstyti.
Ar_as? 2019-02-12 10:41
Plačiąja prasme esi neteisus. PVM yra mokestis, kurį realiai visą sumokame mes ir sumokame ne iš ko kito, bet iš savo pajamų, tad realiai nuo kiekvieno išleidžiamo euro mes 21 ct paliekame mokesčiais (su nedidelėmis išimtimis), pvm neapsimokestina tik mūsų santaupos ir tik tol, kol jos lieka santaupomis. Šiaip jau PVM yra labai šauniai pateiktas mokestukas, kurio visuomenė dėl savo tamsumo nesuvokia ir finale net nesupranta, kad valstybė dar priglaudžia visų jų jau apmokestintų pajamų penktadalį.
Monochamus 2019-02-12 11:37
Tai plačiąją prasme dauguma mokesčių įtakos galutinį tavo darbuotojų atlyginimą - nes turėsi mažiau pinigų Esmė ta, kad savo įmonės darbuotojams mokėdamas algas tikrai nemoki jokio PVM, moki tik pajamų mokestį, sodrai ir npd. Tad keistoka kaip aš, kaip darbuotojas, galėčiau "susigrąžinti" PVM, kurio nemokėjo darbdavys.. O su PVM yra daugiau reikalų, jei įmonė įforminta kaip PVM mokėtoja, tai PVM galima susigrąžinti. Tokiu atveju PVM faktiškai nekainuos net jei paslaugas "perki" ne iš savo įmonėje įdarbinto darbuotojo, o samdaisi trečios šalies žmogų, kuris už darbą tau pateikia sąskaitą su PVM.
AAA000 2019-02-12 13:06
visuomene nera tik dirbantieji ir darbdaviai. yra dar ir visokie kitokie ufonautai - pvz vaikai, pensininkai, bedarbiai, invalidai, valdzios parazitai ir pan. ir jiem vienodai, tavo kaip dirbanciojo ir darbdavio kazkokie mokestiniai santykiai su valstybe. jie susimoka savus mokescius. nepriklausomai. net jei nebutu Lietuvoje nei vieno dirbanciojo ir nei vieno darbdavio - vistiek dalis mokesciu butu surenkama. ir ta dalis didele. o tu cia aiskini issijuoses, kaip juos visus (ufonautus) islaikai - TIK IS SAVO DIRBANCIUJU MOKESCIU man atrodo, kol visu dirbanciuju neissaudys kas nors totaliskai - tol debilizmas isliks gajus runkeliu galvose... gamtoje dirbantieji isvis labai retas reiskinys - gal tik kokiose skruzdziu ir biciu kolonijose labiau isplites dalykas... o cia kazkokie suknisti buhalteriai aiskina - kad cia yra BUTINOJI egzistavimo norma zmonems kaip rusiai
Monochamus 2019-02-12 13:52
Ok, tuoj paimsiu popkornų, o tu tęsk savo didžią išmintį ir paaiškink tiems runkeliams, tai iš kur gi ten tie pinigai mokesčiams atsiranda, jei niekas nieko nedirbs? Kas išlaiko pensininkus, vaikus, neįgaliuosius, valstybės tarnautojus? Tiesioginės perlaidos iš kosmoso daromos ufonautų? Pasistenk išsamiau, nes manau, kadd čia paskutinė tavo žinutė, į kurią apskritai kreipiu dėmesį...
Finalfour 2019-02-12 14:43
AAA000 komentarus tik pradedi skaityt ir liauniesi iskarto, nes ligonio rasliavos ilgai normali logika neatlaiko. Kolegos, siulau ignore jam ir jo komentams, ka didzioji dalis jau ir daro. Tai tiek.
AAA000 2019-02-12 17:40
o gal atvirksciai? - ligonis susimasto ir pradeda protaut, kai parodai kur is tikro galima sutelkt demesi?
Finalfour 2019-02-12 18:05
Tau bande rodyti daugybe kartu. Rezultate ir toliau tie lucky veideliai is 12 palatos. Medicinoje sakoma - atvejis beviltiskas. Tai tiek.
JediMindaugas 2020-05-22 20:26
Esminė problema su šiuo eksperimentu yra ta, kad tiriami tik 2000 žmonių. Tai mažas lašelis visoje ekonomikos jūroje. Ką jau bekalbėti apie tai kaip išmatavo jų laimę ir darbingumą. Geresnis eksperimentas būtų izoliuota salos bendruomenė, kurioje valdžia visiems moka tokią išmoką. Pasižiūrėtume tame ar tikrai nesporgs infliacija
AAA000 2020-05-22 20:51
nesutinku. uzdara sala netinka. ekspermento esme - kad veiktu atviroje ekonomikoje. tik as daryciau kitaip. cia nebuvo kontrolines grupes. arba grupinio palyginimo. ar isvis ekonominio pagrindimo. reiktu kruvos atsitiktiniu imciu po 2000 vienetu. vieniems moket sakykim po +50 euru kas menesi. kitiems po +100. kitiems po +150. iki kokio +1000. ir kartu tirt ne tik kaip keiciasi iprociai. bet ir lygint sitas grupes ir issiaiskint elgesio tendencijas. taip pat toki ekspermenta padaryt ir su specialiais atrinktomis socialinemis grupemis. kad istirt pasalpu sistemos efektyvuma. taip pat dar reiketu grupiu - kuriems butu isvis uzdrausta dirbt ekspermento metu. turi but visapusiski tyrimai. dabar "paxazucha" kazkokia... tiesiog kruvos problemu ir taip... o tu dar viena problema siulai ivest
Arunas1948 2020-05-22 21:13
Koks kaifas gauti pinigu, nereikia dirbti, visa diena tavo, as nei dienos gyvenime nedirbciau gaudamas uz dyka pinigu, kai tik pajutau kad galiu gyventi nedirbdamas ta ir padariau 20 metu nedirbu uz pinigus tik savo malonumui.
who 2020-05-23 11:22
Perkele sanon minä
sub 2020-05-25 14:09
Matosi iš tavo daugelio komentarų apie įvairias temas, kad esi išlaikytinis pašalpinis.
Arunas1948 2020-05-25 14:30
Kodel pasalpinis, sukuriau milijonini versla kuri perdaviau vaikams o rasau is neturejimo ka veikti, pas mane vaikai pradejo dirbti nuo 12 metu, nuo 17 sedo uz furos vairo o dabar patys vadovauja su didziulia patirtimi.