Mūsų kaimynystėje netikėtai aptiko naują galaktiką  ()

Paukščių Takas turi kelias dešimtis palydovinių nykštukinių galaktikų – mažiau, nei prognozuoja kai kurie teoriniai modeliai, bet visgi gana gausią šeimą. Kitos galaktikos irgi turi daugybę palydovų. Kai kurios iš šių nykštukinių galaktikų yra tokios blausios, kad jas aptikti darosi labai sudėtinga – į vieną dangaus lopinėlį geriausiais teleskopais reikėtų žiūrėti keletą valandų, jei ne dienų, kad taptų įmanoma atskirti nedidelį žvaigždžių ir dujų sutankėjimą nuo aplinkos. Dabar pristatyta netikėtai aptikta nykštukinė galaktika, nuo Paukščių Tako nutolusi per beveik devynis megaparsekus, o nuo artimiausios didelės galaktikos – per 600 kiloparsekų, panašiai, kaip Paukščių Takas nuo Andromedos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoji galaktika, neoficialiai pavadinta Bedin 1, aptikta Hablo teleskopo duomenyse, kurie surinkti tyrinėjant Paukščių Take esantį žvaigždžių spiečių NGC 6752. Stebėjimų metu norėta užfiksuoti pačias blausiausias spiečiaus žvaigždes, todėl Hablas stebėjo spiečiaus kraštus labai ilgai – iš viso ilgiau nei 26 valandas.

Nagrinėjant surinktus duomenis aptiktas žvaigždžių telkinys, nepriklausantis spiečiui; tolesnė analizė parodė, jog tai yra labai tolima, maža ir blausi galaktika.

Naujai atrastos galaktikos gabaritai yra 840×340 parsekų, penkis kartus mažesni nei Didžiojo Magelano debesies. Tokios galaktikos vadinamos nykštukinėmis sferoidinėmis – jos įprastai yra labai mažos ir labai blausios.

Bedin 1 atstumas nuo artimiausios didelės galaktikos NGC 6744 daro ją ir ypatingai izoliuota – tai gali reikšti, kad ji per visą Visatos gyvavimo laiką sąveikavo su labai mažai kitų galaktikų. Dėl šios priežasties ji gali būti puikus galaktikų evoliucijos tyrimų taikinys, nes parodo, kaip vystėsi galaktikos, neveikiamos aplinkinių objektų gravitacijos.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()