Pagaliau artėjama link naujo istorinio etapo: NASA leido „SpaceX“ nuskraidinti į TKS eksperimentinį pilotuojamą erdvėlaivį ir tai pirmasis toks atvejis JAV istorijoje (Video)  ()

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) suteikė bendrovei „SpaceX“ leidimą išbandyti naują pilotuojamą erdvėlaivį – pasiųsti šią kapsulę į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) su natūralaus dydžio astronauto manekenu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-02-27 Pagaliau artėjama link naujo istorinio etapo: NASA leido „SpaceX“ nuskraidinti į TKS eksperimentinį pilotuojamą erdvėlaivį ir tai pirmasis toks atvejis JAV istorijoje (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Leista startuoti, leista susijungti“, – sakė NASA administratoriaus padėjėjas žmonių skrydžių ir operacijų reikalams Williamas Gerstenmaieris (Viljamas Gerstenmajeris).

Jeigu orai bus palankūs, Kalifornijoje įsikūrusios „SpaceX“ raketa „Falcon 9“ turėtų startuoti kovo 2-ąją ir iškelti eksperimentinę kapsulę „Crew Dragon“, vėliau turinčią susijungti su TKS.

2014 metais NASA pasirašė sutartis su bendrovėmis „SpaceX“ ir „Boeing“ dėl JAV astronautų skraidinimo į TKS.

JAV kosmoso agentūra pirmąkart suteiks leidimą privačiojo sektoriaus įmonėms skraidinti į orbitą savo astronautus.

NASA 2011 metais baigė eksploatuoti savo daugkartinio naudojimo erdvėlaivius „Space Shuttle“ ir nuo to laiko yra priklausoma nuo Rusijos, skraidinančios JAV astronautus į kosmosą erdvėlaiviais „Sojuz“.

„Tai absoliučiai kritinis pirmasis žingsnis, kurį turime atlikti, judėdami link atnaujinamos galimybės grąžinti pilotuojamus skrydžius čia, į JAV“, – per spaudos konferenciją Floridos Kanaveralo kyšulyje sakė W. Gerstenmaieris.

Kovo 2-osios skrydis bus identiškas vėliau šiais metais, galbūt liepą, planuojamai surengti misijai, per kurią į TKS bus nuskraidinti du astronautai.

„Crew Dragon“ yra septynvietė. Per artėjantį bandomąjį skrydį ji turėtų kovo 3-ąją susijungti su TKS ir kovo 8-ąją sugrįžti į Žemę.

„Garantuoju, kad ne viskas veiks visiškai sklandžiai, tačiau nieko baisaus, – pridūrė W. Gerstenmaieris. - Norime kiek įmanoma daugiau pasimokyti, kad... pasiruoštume surengti tikrą pilotuojamą misiją, ir per ją mūsų įguloms bus užtikrintas tinkamas saugumas.“

Nuo 2012 metų „SpaceX“ surengė jau daugiau kaip tuziną nepilotuojamų skrydžių, per kuriuos krovininės kapsulės „Dragon“ gabeno krovinius į TKS.

Tačiau pilotuojamų skrydžių saugumo standartai yra aukštesni, o NASA nurodė, kad per „Crew Dragon“ bandymus vis dar iškyla rūpesčių, pavyzdžiui, dėl parašiutų sistemos.

„Tai išties labai svarbu „SpaceX“, – sakė milijardieriaus Elono Musko (Ilono Masko) įkurtos bendrovės viceprezidentas Hansas Koenigsmannas (Hansas Kėnigsmanas).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(33)
(1)
(32)

Komentarai ()

Susijusios žymos: