Ką reikėtų daryti su pasenusiais vaistais? Maisto papildams galioja visiškai kitokia tvarka  ()

Vaistinės pačios nustato būdus, kaip surinkti iš gyventojų nebenaudojamus vaistus. Taip LRT RADIJUI sako Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos patarėja Gabrielė Banaitytė. Jos teigimu, vaistams taikomi griežti reikalavimai ir jie negali būti išmetami bet kur.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

LRT RADIJO klausytoja pasakoja, kad per radiją išgirdo kalbant, jog nesunaudotus vaistus galima nunešti į vaistinę. Anot jos, vis dėlto dažnai ten būna eilės ir žmonės nebenori laukti tam, kad galėtų atiduoti nepanaudotus medikamentus.

Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos patarėja G. Banaitytė primena, kad pačios vaistinės nustato, kaip iš gyventojų surinkti nebenaudojamus vaistus.

„Iš tiesų žmonėms būtų patogiau, jei vaistus būtų galima įmesti į specialų konteinerį ir nebereikėtų laukti eilėje. Vaistų yra įvairių – tarp jų ir pavojingos medžiagos, kurios, patekę į aplinką skysčio ar aerozolio pavidalu, galėtų pakenkti ir vaistininkams, ir į jas ateinantiems žmonėms.

Todėl vaistams taikomi labai griežti tvarkymo reikalavimai – vaistinėse grąžinami vaistai turi būti registruojami, apskaitomi, tinkamai transportuojami į sunaikinimo vietą. Todėl vaistinės yra nustačiusios būtent tokį jų surinkimo būdą“, – aiškina ji.

Vis dėlto specialistė priduria, kad reikėtų nepatingėti laukti arba rinktis kitą laiką: „Norėčiau paskatinti žmones būti sąmoningais ir jei vaistinėje buvo ilga eilė, rasti kitą laiką ir vaistus grąžinti į vaistines, o ne išmesti. Tai neatsakingas elgesys, kuris gali pakenkti ir gamtai, ir mums.“

Kitokia situacija tik su nepanaudotais maisto papildais ar medicinos priemonėmis (pavyzdžiui, termometrais). „Maisto papildų pakuotę galima išmesti į rūšiavimo, o skysčius ar tabletes – į buitinių atliekų konteinerius“, – sako Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos patarėja G. Banaitytė.

Parengė Viktorija Juškauskaitė. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()