O čia tai atradimas: iš plastiko atliekų sukūrė tokį plastiką, kuris yra 2-3 kartus stipresnis ir patvaresnis už originalų - galima gaminti automobilių dalis, vėjo jėgainių mentes ir kitus naudingus dalykus  (7)

Lengvas ir itin plačiai paplitęs polietileno teraftalato (PET) plastikas yra perdirbamas, tačiau vėliau daugelis daiktų tampa neperdirbami. Taip yra todėl, kad regeneruotas PET (rPET) tiesiog nėra toks geras, kaip originalus PET. Tačiau naujas perdirbimo procesas ne tik užtikrina perdirbto plastiko reikalingas savybes, bet netgi jį pagereina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Energetikos departamento Nacionalinės atsinaujinančios energijos laboratorijos (NREL) mokslininkai sukūrė metodą, kurio metu iš pradžių yra išlydomi išmesti ir nereikalingi PET gaminiai, pavyzdžiui, buteliai, o vėliau į šią masę pridedama augalinės kilmės atliekų (biomasės).

Galutinis rezultatas yra dviejų rūšių biomasės pluoštu sustiprintas rPET plastikas, kuris, kaip teigia mokslininkai, yra 2-3 kartus stipresnis ir patvaresnis už originalų PET plastiką.

Be to, apskaičiuota, kad ši NREL technika reikalauja 57 proc. mažiau energijos, palyginus su kitais PET regeneravimo procesais ir bendrai, tai leidžia sumažinti 40 proc. šiltnamio reiškinį sukeliančių dujų išmetimus, lyginant su įprasta PET gamyba.

Šiuo metu pirmosios kartos PET plastikas gali būti perdirbtas tik vieną ar du kartus ir standartinės perdirbimo technologijos nulemia, jog rPET plastikas tampa prastesnės kokybės. Tad NREL mokslininkų rPET plastikai turi akivaizdžių privalumų.

„Šiandien standartinis PET perdirbimas iš esmės yra judėjimas ciklu žemyn (produktų savybės prastėja po kiekvieno perdirbimo ciklo aut. past.)“, - teigia tyrimo vadovas Gregg’as Beckham’as. „Procesas, kurį atradome, yra judėjimas ciklu aukštyn. Pageriname PET savybes ir sukuriame aukštos kokybės kompozitines medžiagas, kurios gali būti panaudotos gaminant automobilių dalis, vėjo turbinų mentes, banglentes ar snieglentes.“

Vienintelis trūkumas, kad šiuo metu yra neįmanoma dar kartą perdirbti naujųjų rPET plastiko tipų, bet mokslininkai jau ieško būdų, kaip būtų galima ir tai padaryti.

Plačiau su tyrimo rezultatais galite susipažinti moksliniame žurnale „Joule“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(30)
(3)
(27)

Komentarai (7)