Tamsiosios materijos nėra iš viso? Nauja hipotezė ir kaip ji paaiškina, kas darosi Visatoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Nosfis 2019-03-17 10:51
Galim tavo eksperimenta supaprastinti - paimti du protonus, juos abudu igreitinkime iki 99,999999 % šviesos greičio ir paleiskime vienas į kitą. Kas tada bus - dėl šito mums spekuliuoti nereikia - jie abu bus sunaikinti, dalis energijos išeis kaip šviesa, dalis susikurs kaip naujos elementariosios dalelės ir tai yra patvirtinta eksperimentiškai greitintuvuose kurie kaip tik tokius eksperimentus ir daro. Tavo sugalvotas eksperimentas daro prielaidą, kad mokslininkai nežino savo paties greičio, todėl klaidingai nustato kiek energijos turi į juos atskriejantis pomidoras. Bet tai nekeičia realybes, kad jų energijos kiekis yra vienodas. Dabar, padarom kitą eksperimentą, turim stacionarų protoną (arba pomidorus) ir į jį paleidžiame kitą labai dideliu greičiu, kas tada ? Ogi įvyks tas pats, nesvarbu, kad vieno masė (arba energijos kiekis) yra didesnė, tai nereiškia, kad didesnės masės objektas nebus irgi sunaikintas , tiesiog energija neturės kur dėtis. (atomų atveju jie gali tiesiog susijungti, sukuriant naują atomą - taip kuriami sintetiniai elementai ir taip žvaigždės kuria elementus sutinkamus ir kosmose, bet ten energijos kiekis turi būti tam tikrame ruože, nei per daug, nei per mažai).
Aidas 2019-03-17 11:16
Svety, juk Niemand raso, kad yra stebimas konkretus faktas. Jis ir liks tokiu paciu faktu nepriklausomai nuo to, ar bus identifikuota tamsioji materija, tai yra, ar bus nustatyta tai, kas dabar vadinama tamsiaja materija.
_alvydas_ 2019-03-17 11:25
Na jau, prašei kaip tikras eterio teorijos šalininkas. Kieno atžvilgiu čia mokslinkai turėtų nustatinėti savo greitį. Releatyvumas ne apie tai visai. Uždavinio sąlygų nekaitaliojam, žiūrim toliau taip kaip yra
Nosfis 2019-03-17 12:06
Nepagavai esmės. Salygos aš nepakeičiau, tik vietoj pomidorų paėmiau, protonus. Ar tu sudursi du pomidorus, dvi mašinas, du atomus ar du protonus, fizika nesikeičia. Nesvarbu ar mokslininkai gali nustatyti savo greitį ar ne, esmė lieka tą pati, kad energijos kiekis abiejų pomodrų yra tas pats. Reliatyvumas nekeičia kiek medžiaga turi energijos. Netgi jeigu mokslininkai ir matytų, kad objektas turi dvigubai daugiau energijos, nes galvoja, kad yra stacionarūs sistemos energijos kiekis išlieka tas pats. Ar tu nori pasakyti, kad greitintuvuose padaryti eksperimentai negalioja O savo greitį galime nustatyti naudojant šviesos greitį, kuris visada išlieka toks pats, nesvarbu kokius greičiu judėtume. https://www.youtube.com/watch?v=WFAEHKAR5hU
_alvydas_ 2019-03-17 12:29
Gerai jau, aš tavęs labai nespausiu, bet neskubėk taip greit atsakinėti. Tegu įsijungia kiti dar. Pima, visi eksperimentai tipo Maikelsono ir buvo rasti savo absoliutų greitį. Nerado ir įsigalėjo reliatyvumas. Šitos teorijos supratimu jokio savo greičio būnant uždaroj dėžėj rasti negalima. Sava energija skaičiuojasi imant greitį lygų 0. Nes stebėtojas niekur nejuda. Atskrendančio energija gali būti kiek nori didelė, teorija nenumato jokių ribų. Viskas priklauso tik nuo atskriejimo greičio. Na žodžiu, čia pagrindai, vėliau žiūrėsim sąveiką kai dar kas papostins.
Niemand 2019-03-17 12:58
Inercinę atskaitos sistemą gali pasirinkti kokią nori, susidūrimo energijos tai nepakeis, o pomidoru likimas priklauso nuo jos, ne nuo to, kas į ką įsimūrija.
_alvydas_ 2019-03-17 14:17
Neskubėk. Pirma imam, kad atomai neskils. Na šiaip dėl vaizdumo tokią prielaidą padaryti galima. Tada savo pomidoro atomai bus tarsi lengvi teniso kamuoliuokai, o atlekenčio pomidoro atomai bus tarsi tokio pat dydžio (bent jau statmena kryptim) metaliniai rutuliai (tiksliau blynai). Taigi tie "metaliniai" blynai dėl savo nepalyginamai didesnės įnercijos ištarkys tuos teniso kamoliukus ir nuskris toliau praktiškai nepakeitę krypties.
Nosfis 2019-03-17 14:27
Pala, kažką tu čia dabar suki. Tai jie abu juda ar tik vienas. Jei abu, tai jie išsitaškys, nes abu turi vienodai energijos, nesvarbu ką mato pirmasis. Jei tik vienas, tai kad kito pomidoro masė būtų tik dvigubai didesnė, "pomidoras" turi skristi 0.866 c greičiu, o tokiais greiciais atomai jau išsitaško. Tu bandai sukurtam eksperimentui uždėti ribas kurios nėra realios ir tada klausi kas bus.
_alvydas_ 2019-03-17 14:54
Tai tu pats nepastebi kaip Žemę naudoji kaip pagrindinę atskaitos sistemą. Reliatyvume nėra išskirtinės atskaitos sistemos. Viskas priklauso nuo stebėtojo judėjimo. Jei abu judės žemės atžvilgiu, o stebėtojas surištas su žeme tada abu pomidorai išsitaškys simetriškai. Bet yra ir kiti lygiaverčiai stebėtojai su kitokiom nuomonėm. Vienam pagal turimus duomenis išsitaškys raudonas pomidoras, kitam geltonas. Mes darom mintinį eksperimentą, tai atomų neskilimas visai priimtinas dėl paprastumo, kad absurdo esmė nepraslystų.
Nosfis 2019-03-17 15:16
Mes gi tau sakome, kad nesvarbu koks stebėtojo požiūris, sistemos energija nekinta nuo to. Energija nėra reliatyvi. Susidurimas vyksta ne iš stebėtojo pusės, bet iš visatos. Kitaip tariant nesvarbu, ką tu matai, tavo masė, bei kitų objektų masė nuo to nekinta. Kaip ir žuvis, žiūrėdama iš vandens į orą, mato iškreiptą vaizdą, bet realybė nuo to nepasikeičia, taip ir čia nesvarbu koks stebėtojas, ar tas kuris keliauja ar tas kuris žiūri iš šono, pasekmės bus tos pačios. Ir abu stebėtojai, gali pamatyti tą tikrą realybę pasinaudodami konstanta - šviesos greičiu, kuris nekinta abiem stebėtojam, nesvarbu koks bebūtų jų greičio skirtumas . Tu juos uždarydamas į juodą dėžę, tiesiog atemi galimybę stebėtojam nustatyti realia situacija, bet realybės nežinojimas, nekeičia fakto.
_alvydas_ 2019-03-17 15:54
Būtent yra, na sorry Niemand_o paklausk Net ir pas Niutona atlekiančio kūno kinetinė energija yra didesnė... Bet čia inercinė masė reliatyvi dar. Atlekenčio pomidoro šita masė daug didesnė. Neteko matyti reliatyvistinės masės formulės ? Šiaip net nėr skirtumo kaip ją pavadinsi, ji vistiek apibūdina kūno įnertiškumą. Padidėjo ta relatyvistinė masė suprask bus sunkiau nukreipti kūno trajektoriją. Tas pats jei automobilį užpildytum švinų pvz. O ta reletivistinė masė priklauso tik nuo stebėtojo. Na suprantu, kad ne iš tos sryties, bet tada nereiktų rašyti ko neina suprasti.
Nosfis 2019-03-17 15:59
. Nesvarbu ką jis matys, ką trečias žmogus matys ir pan. Šitas tau nedašauna. Kaip į sieną.
professor XXX 2019-03-17 16:11
O nebūtu geriau paimti vietoj pomidorų kaip pavyzdį meteoritus, o stebėtojų ataskaitos taškas žemė?
_alvydas_ 2019-03-17 16:37
Nu jo, be alaus čia sunkus atvejas Nėra tokio dalyko abu juda. Kur padėsi stebėtoją toks ir bus rezultatas. Na gal tau skaičiai padės susivokti. Tarkim pomidoro ramybės masė 1 kg. Kokios bus pomidorų reliatyvistinės masės jei stebėtojas per vidurį ir abu juda 0,999c greičiu jo atžvilgiu. Dabar kokios reliatyvistinės pomidorų masės, jei stebėtojas surištas su vienu iš pomidorų. Pagal skaičiavimus pasimatytų kur darai klaidą.
Nosfis 2019-03-17 16:48
Aš dar tau numečiau video kur paaiškina, kaip sužinoti tikrą greitį ......., jau kelis kartus pasakiau, kad gali apskaičiuoti savo tikrąjį greitį pagal šviesos. Nes šviesos greitis visiems yra vienodas. Vat ignoruoji mano visus žodžius ir savo kažką mali. Nu jeigu, tu ignoruoji ką turiu pasakyti, tai kokia diskusija gali būti ..... Prašau aiškink, kodėl stebėtojas negali sužinoti tikro savo greičio arba kito objekto pagal šviesos ?
_alvydas_ 2019-03-17 17:02
Tai ne greitis ten atsakyme. Greitis matuojamas m/s. Visa reliatyvumo esmė, kad nėr to tikro greičio pagal juos. Nori klausk Niemand nori ko kito. Man todėl ir nepatinka ta teorija. Gali užsidaryt į dėžę, gali neužsidaryt, jokio "tikro" greičio reliatyvumas nei leidžia matuoti, nei skaičiuoti. Ten yra kiti invariantai prigalvoti , bet ne greitis matuojamas m/s.
svetys 2019-03-17 19:02
Ar tai hipotetiškai laikytina uždara sistema (be jokių išorinių įtakų, išorinių atskaitos taškų ir t.t.)? Jie ne – tai kas tie „tretieji asmenys“ sistemoje?
Niemand 2019-03-17 19:23
Greitis visada yra kažkieno atžvilgiu. Alvydas teisus, sistemos energija priklauso nuo pasirinktos atskaitos sistemos. Banaliai pasirink tos sistemos atžvilgiu judančią atskaitos sistemą ir net pagal niutoną tos sistemos energija "padidės". Bet šiuo atveju aktuali ne sistemos energija, o dvieju objektu suminė kinetinė energija viena kito atžvilgiu. Jei objektu ramybės masė vienoda, susidūrimo energija bus vienoda nepriklausomai nuo to, prie kurio objekto "prisiriši".
Nosfis 2019-03-17 19:49
Nesutinku su šiuo argumentu. Sistemos energija iš esmės negali kist, nebent bus įdėta iš išorės. Nes energija iš prigimties yra kvantuota, kaip ir fotonai ir iš niekur atsirasti negali, bei pradinkti negali. Paimkim pavyzdį - skrenda dvi vienodos raketos raketos vienodu greičiu lygiagrečiai, iš kiekvieno aspekto abu turi tiek pat energijos ir vienas kitam nejuda - dV = 0. Jos praskrenda stovinčia raketą - kas gaunasi skrendančios ,bei stovinti raketa pamato tą pačią energijos delta kuri tarp jų nes jų greičio skirtumas irgi yra dV = x. Abu stebėtojai pamato tą patį energijos skirtumą tarpusavyje, bet nei skrendančių nei stovinčios raketos energija nepakito. Tiesiog stebėtojai nežino kuri raketa turi daugiau energijos, kuri mažiau.
Niemand 2019-03-17 20:32
Paimk obuolį. Jei pasirenki jo atžvilgiu nejudančią atskaitos sistemą, jo kinetinė energija nulinė, o jei pasirenki judančią - mv^2/2.