Tarsi kokiame filme - gamtą filmuojantis naras atsidūrė banginio burnoje (Video)  ()

Tai buvo išskirtinis kontaktas su gamta – nieko panašaus negalėjo tikėtis nei žmogus, nei gyvūnas. Laukinės gamtos fotografas Raineris Schimpfas po vandeniu filmavo sardinių guoto judėjimą ties Pietų Afrikos pakrante, kai staiga jį prarijo banginis, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Bandžiau nufilmuoti, kaip per sardinių guotą neria ryklys. O jau po akimirkos viskas aptemo ir pajutau, kad spaudžiamas mano dubuo“, – pasakojo fotografas.

Fotografas akimirksniu suprato, kas nutiko. Kaip akivaizdžiai matoma nuotraukoje, R. Schimpfas atsitiktinai atsidūrė besimaitinančio banginio – Braido ruožuočio (Balaenoptera edeni edeni) burnoje.

Port Elizabeto uosto sardinių migracija – pati didžiausia gyvūnų migracija pietiniame pusrutulyje. Tam tikru metų laiku ji privilioja padūkėlius, pingvinus, ruonius, delfinus, banginius ir ryklius, kurie visi kartu žuvis suvaro į tankius būrius, tampančius lengva auka jas medžiojantiems gyvūnams.

51 metų R.Schimpfas šiame mieste jau 15 metų dirbo nardymo instruktoriumi ir kiekvienais metais jis fiksuoja žuvų migraciją. Tačiau jis niekada nesitikėjo, kad vieną dieną ir pats bus prarytas kartu su nedidelėmis žuvelėmis.

O išvengti šio incidento fotografas vargu ar galėjo – jei jau milžiniškas, 14-15 metrų ilgio jūrų žinduolis išsižioja maitintis, tai jis susiurbia viską, kas pasitaiko pakeliui.

Atsidūrus banginio burnoje laiko bijoti nebuvo. R.Schimpfas galėjo tik sulaikyti kvėpavimą ir tikėtis, kad banginis nesugalvos nerti į gelmes. Ir po kelių sekundžių pasaulis nušvito.

„Po akimirkos tarsi pajutau, kad banginis sukiojasi, spaudimas sumažėjo ir aš buvau išspjautas iš jo burnos. Išplaukiau į paviršių, kur aš tikriausiai neatrodžiau labai protingai“, – pasakojo Biblijos veikėjo Jonos šiuolaikiniu įsikūnijimu tapęs fotografas.

Greta filmavimo vietos, laive buvęs kitas fotografas Heinzas Toperczeris sugebėjo nufotografuoti siaubą keliančias akimirkas. Sunku pasakyti, ką ši situacija nustebino labiau – banginį ar žmogų. Nes beveik neabejotina, kad ir banginis to neplanavo ir nesitikėjo.

„Plaukdami išsižioję jie iš esmės negali matyti nieko, kas yra priešais juos, ir manau, kad banginis pamanė, jog prarijo delfiną. Banginiai nėra žmogėdros. Tai nebuvo užpuolimas ir tai nebuvo banginio kaltė. Jie yra labai jautrūs. Tai yra švelnieji milžinai. O tai kas nutiko – tai tiesiog atsitiktinumas“, – sakė prarytojo naro kolegė, nardymo instruktorė Claudia Weber-Gebert.

Be to, net jei banginis ir norėtų, žmogaus taip, kad jis patektų į skrandį jis nesugebėtų. Kaip ir visų ruožuočių, Braido ruožuočio stemplė yra santykinai siaura – per ją net krepšinio kamuolys nepratilptų. Toks evoliucinis anatominis prisitaikymas puikiai tinkamas maitinimuisi planktonu, kriliu ir sardinėmis, tačiau niekaip neleistų maitintis tokio dydžio grobiu, kaip žmogus.

O kadangi ruožuočio stemplė per siaura ir jis neturi dantų, kuriais galėtų grobį susmulkinti, neabejotina, kad atsidurti tokio gyvio burnoje yra santykinai saugu.

„Jei ten būtų ryklys, būčiau padalintas į du ir nemanau, kad po to dar ką nors būčiau pamatęs. Bet už tai dabar turėsiu ką papasakoti žmonėms... Buvau išspjautas banginio“, – pasakojo laimingas įvykio dalyvis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(38)
(3)
(35)

Komentarai ()