Ko gero tai būtina sąlyga gyvybei, bet ją turi tik nedaugelis uolinių planetų: pamiršome nematomą, bet būtiną dalyką  ()

Planetos magnetinis laukas greičiausiai yra labai svarbus veiksnys, nulemiantis jos tinkamumą gyvybei. Bent jau taip galima spręsti lyginant Žemę, turinčią stiprų magnetinį lauką, su jo neturinčiais Venera ir Marsu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar pristatyti skaičiavimai, rodantys, kad panašų į Žemės ar stipresnį magnetinį lauką turi tik nedidelė dalis uolinių egzoplanetų.

Remdamiesi planetų magnetizmo modeliais ir egzoplanetų stebėjimų duomenimis, mokslininkai įvertino magnetinio lauko stiprumą beveik 500 egzoplanetų. Paaiškėjo, kad Žemės magnetinio lauko stiprį viršija tik 11% planetų. Iš uolinių planetų, esančių savo žvaigždžių gyvybinėse zonose, vos vienintelė Keplerio-186f turi stipresnį už Žemės magnetinį lauką.

Daugelio žinomų egzoplanetų magnetinis laukas gali būti labai silpnas todėl, kad jos skrieja labai arti savo žvaigždžių, yra potvyniškai prie jų prirakintos ir dėl to aplink savo ašį sukasi labai lėtai.

Šie rezultatai leis tikslingiau parinkti egzoplanetas, kurias verta stebėti detaliau, ieškant galimų gyvybės požymių.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(44)
(3)
(41)

Komentarai ()