Manote, kad jau esate suaugęs? Pagal smegenų išsivystymą tokios brandos galbūt dar nepasiekėte  (8)

Jungtinių Valstijų mokslininkai nustatė, kad žmogus pagal smegenų išsivystymą suaugusiuoju tampa tik sulaukęs trisdešimties. O psichologų teigimu, branda priklauso nuo daugelio veiksnių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kembridžo universiteto mokslininkai, analizuojantys smegenų ir nervų sistemos veiklą, nustatė, kad aštuoniolikos metų sulaukusio žmogaus smegenyse tebevyksta daugybė procesų, turinčių įtakos jo elgesiui.

Nors daugumoje šalių aštuoniolikmečiai pripažįstami suaugusiaisiais, pasak tyrėjų, tol, kol žmogui nesukanka trisdešimt, jo smegenys panašesnės į vaiko ar paauglio.

Psichologų teigimu, tapsmas suaugusiuoju yra labai individualus, o šiandien vis dažniau kalbama ir apie pereinamąjį laikotarpį – besiformuojančią suaugystę.

„Yra labai daug dalykų, kurie atveda tą jauną žmogų į suaugusio pasaulį: stabilesnė darbinė karjera, stabilesni romantiniai santykiai, šeimos sukūrimas. O vidiniai – nusistovėjęs savęs jausmas, savo tapatumo pajautimas, performulavimas santykių su tėvais į lygiaverčius suaugusiuosius ir taip toliau“, – LRT RADIJUI sako Raidos psichologas Rimantas Vosylis.

Psichologas priduria, kad dažniausiai patys žmonės save suaugusiais vadina sulaukę 25–35 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Evelina Želvytė
(18)
(2)
(16)

Komentarai (8)