Svajonių darbas ar kankynė - NASA ir ESA mokslininkai moka žmonėms, kad šie pagulėtų  (1)

Koks yra jūsų svajonių darbas? Galbūt šokolado ar ledų ragautojas? Gyvūnų prižiūrėtojas? O kas jei gautume pinigus tik gulėdami lovoje, skaitydami knygas ir žiūrėdami filmus? Būtent tokia proga pasitaikė 24 savanoriams, kurie 60 dienų turės paprasčiausiai gulėti. Tiesa, ne namuose, o specialiai įrengtoje laboratorijoje Kelne (Vokietija).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viso šio eksperimento, kurį organizuoja NASA ir Europos kosmoso agentūra (ESA), tikslas – išsiaiškinti kaip per ilgą laiką astronautus gali paveikti pasikeitusios gravitacijos sąlygos. Tai pravartu žinoti, jei žmonės kada nors nuspręs rengti ilgesnes misijas į kosmosą. 

Atrinkti dalyviai – 12 vyrų ir 12 moterų, gulėdami specialiai tam tikslui sukurtame gulte, turės atlikti viską, įskaitant ir gamtinius reikalus. Tiesa, 60 dienų tyrimas prasidėjo jau pirmadienį, kovo 25 dieną, o tai reiškia, kad savanoriams reikia pragulėti dar 57 dienas, neskaičiuojant reabilitacijos laiko.

Eksperimento metu dalyviai guli ant specialiai šiam tikslui sukurtų lovų, kurios turi nedidelį nuolydį. Kam jis reikalingas, paklausite? Tam, kad nuo ilgo buvimo horizontalioje padėtyje galūnėse nepradėtų kauptis kraujas.

Na, o kol jūs gulite, žiūrite filmus, skaitote knygą ar užsiimate kokia kita veikla, mokslininkai jus stebi ir žiūri, ar nėra kokių nors pasikeitimų. Tuo pat metu jie vertina ir tai, kaip mityba ar mankšta gali paveikti žmogaus fizinę būklę.

Šiam tyrimui mokslininkų komanda sugalvojo ir įvairių testų, kuriais analizuos kraujotaką, pusiausvyros ir raumenų stiprumą, medžiagų apykaitą ir kt. Vieną kartą per dieną kai kurie savanoriai taip pat turės praleisti šiek tiek laiko Vokietijos aeronautikos centro (DLR) sukurtoje centrifugoje, kad mokslininkams pavyktų ištirti dirbtinės (arba sukimosi) gravitacijos poveikį.

Centrifugoje žmogus bus sukamas, kad jo kraujas grįžtų atgal į galūnes. Mokslininkai tikisi ištirti kaip toks sukimasis pabloginą žmogaus fizinę būklę. Astronautai Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) turi specialią dietą ir mankštinasi 2,5 val. kiekvieną dieną, kad sumažintų mikrogravitacijos poveikį kiek įmanoma daugiau. Tačiau mokslininkai mano, kad jei į jų veiklą būtų įtrauktos dirbtinės gravitacijos sesijos – tai ilgose misijose padėtų dar labiau.

„Kad galėtume saugiai pradėti tolimesnes misijas, reikia kuo labiau sumažinti įvairius pavojus. Šis eksperimentas leidžia ne tik suprasti kaip mikrogravitacija paveikia žmogaus raumenis, bet tuo pačiu parodo mums ir kitų veiksnių poveikį, pavyzdžiui, kosminės radiacijos, izoliacijos ir erdvinio apribojimo“, – teigia viena tyrimui vadovaujančių mokslininkių iš ESA, Jennifer Ngo-Anh.

Tai ne pirmas kartas kai mokslininkai moka žmonėms nemažą sumą pinigų, kad šie gulėtų lovoje, skamba įdomiai, tiesa? 2017 metais Kosmoso medicinos ir fiziologijos institutas Prancūzijoje, pasiūlė 16 000 eurų tiems, kurie yra pasiryžę du mėnesius ilsėtis lovoje.

Parengta pagal „IFL Science“ 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (1)