Mėgstate karštą arbatą? Tyrimas rodo, kad tai gali sukelti vėžį  ()

Vieni mėgsta gerti praaušusią arbatą, kitiems reikia, kad ji būtų labai karšta. Mokslininkai pataria būti atsargesniems.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Irano mokslininkai nustatė, kad labai karšta arbata gali sukelti stemplės vėžį. Jeigu žmogus reguliariai per dieną išgerią daugiau kaip 0,7 litro arbatos, kurios temperatūra viršija 60 laipsnių, jam gresia didelis pavojus susirgti stemplės plokščiųjų epitelių karcinoma. Tokią tyrimų išvadą padarė mokslininkai iš Teherano medicinos mokslų universiteto. Savo atliktus tyrimus jie pristatė leidinyje „International Journal of Cancer“.

Kad egzistuoja toks sąryšis, mokslininkai spėjo jau seniai. Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra (ARC) karštesnių už 65 laipsnius gėrimų vartojimą priskyrė prie galimų vėžio atsiradimo priežasčių. Taip pat ir Vokietijos Vėžio informacijos centras (DKFZ) įspėja dėl galimo stemplės vėžio ir karštų skysčių sąryšio.

13 metų truko tyrimai, kuriuose dalyvavo 50 000 asmenų

Irano mokslininkai, vadovaujami Islami, pateikė tyrimų rezultatus, pagrįstus labai didele duomenų baze. šiuose tyrimuose nuo 2004 iki 2017 metų dalyvavo 50 000 vyrų ir moterų iš Šiaurės Irano provincijos Golestano. Kaip sekėsi tyrimo dalyviams, mokslininkai stebėjo ir fiksavo vidutiniškai dešimt metų. Šalia bendrųjų arbatos gėrimo aplinkybių, tyrėjai atsižvelgė į socialines ekonomines žmonių sąlygas ir jų mitybos įpročius.

Specialiai paruošti bendradarbiai lankėsi pas tyrimo dalyvius namuose. Tyrimui kiekvieną kartą buvo paruošiami du puodeliai arbatos. Į vieną puodelį mokslininkas įmerkdavo termometrą. Kai arbatos temperatūra sumažėdavo iki 75 laipsnių. Jie pasiūlydavo šeimininkui atsigerti. Jeigu pastarajam arbata pasirodydavo per karšta, laukdavo, kol ji atvės iki 70, 65 ir 60 laipsnių. Mokslininkai užsirašydavo pamėgtą tyrimo dalyvio gėrimo temperatūrą. Ankstesniuose tyrimuose dalyviai patys pranešdavo, kokio karštumo arbatą paprastai geria, bet tokiame metode buvo per daug klaidų.

Per tyrimo laikotarpį plokščiųjų epitelių karcinoma, viena dažniausiai pasitaikančių stemplės vėžio forma, susirgo 317 dalyvių. Atmetus kitus galimus susirgimo veiksnius, pavyzdžiui, rūkymą ar alkoholio vartojimą, buvo nustatytas statistiškai vienareikšmis karštos arbatos ir vėžio sąryšis. Vėžio rizika, anot mokslininkų, yra tuo didesnė, kuo trumpesnis laikas praeina tarp arbatos užpylimo ir gėrimo.

Nudeginimų žaizdos didina vėžio grėsmę

Galima priežastimi mokslininkai laiko nudeginimus, kuriuos padaro karšti gėrimai, nuo jų stemplėje prasideda uždegiminiai procesai, kurie tiesiogiai pakeičia ląstelių sandarą arba skatina vėžį sukeliančių substancijų dauginimąsi.

Taip pat ir Stephenas Evansas iš Londono higienos ir medicinos mokyklos, spėja, kad nudegimų žaizdos būna stemplės vėžio priežastis. Mikrobangų krosnelėje šildyti produktai dažnai sukelia nudegimų žaizdas stemplėje. „Gali būti, kad tie pažeidimai sukelia ląstelių mutacijas ir vėžį“, – sako mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()