Po sulaikyto nusičiaudėjimo teko praleisti 2 savaites ligoninėje: kodėl verčiau nebandyti sulaikyti čiaudulio?  (1)

Norite nusičiaudėti, tačiau esate tylioje vietoje, kur to daryti nevalia? Išeitis – čiaudėti tyliai. Vis dėlto, to nerekomenduojama daryti – kadangi tylus čiaudėjimas gali baigtis žymiai blogiau nei patirti nemalonumai nusičiaudėjus garsiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuo įsitikino 34 metų britas – mat po tokio nusičiaudėjimo jis turėjo 2 savaites praleisti ligoninėje. Ši situacija buvo aprašyta medicininiame žurnale „BMJ Case Reports“.

Anot pranešimo, minėtas vyras stipriai čiaudėdamas užčiaupė burną ir suspaudė nosį. Jis teigia, kad iškart pajuto tarsi kažkas būtų pokštelėję. Iškart jis nieko nepajuto – tačiau po kelių valandų pradėjo jausti skausmą gerklėje ir kakle. Galiausiai gerklė ir kaklas ištino, balsas pasikeitė, ir vyrui teko kreiptis į medikus.

Vyriškis gydytojams pasakojo, kad visada stengiasi sulaikyti čiaudulį ir čiaudėti tyliai – kadangi jam atrodo nehigieniška čiaudėti į orą ar į kažkieno veidą. Tai reiškia, kad jis sulaikydavo savo čiaudulį beveik visą savo gyvenimą – tačiau šis atvejis baigėsi ne taip jau laimingai.

Kai gydytojai ėmė tirti ištinusio kaklo audinio pavyzdžius, jie išgirdo pokštelėjimą ir traškėjimą. Tyrimo autorė Dr. Wanding Yang sako, kad tai reiškia, jog oro burbuliukai pateko į raumenis ir giliai į audinį.

Tyrimai patvirtino spėjimus. Jie parodė oro srautus retrofaringealinėje srityje bei chirurginę emfizemą priekinėje trachėjos dalyje. Kitaip tariant, norėdamas sulaikyti čiaudulį, vyras vyras savo gerklėje padarė nedidelę skylutę.

Anot W. Yang, ši skylutė buvo itin maža, todėl operacijos neprireikė.

Čiaudėjimas yra organizmas apsauginis refleksas, kuriuo siekiama atsikratyti dirgiklio, patekusio į nosį. Kartu su čiauduliu plaučiuose ženkliai padidėja oro slėgis, kuris vėliau išeina pro nosies ertmę – tokiu būdu siekiant atsikratyti dirgiklio.

Čiaudulys gali išsviesti vandens lašelius net 160 kilometrų per valandą greičiu. Jeigu sulaikysite čiaudulį, šis susikaupęs oras vis tiek turės per kažkur išeiti. Šiuo atveju oro slėgis pažeidė vyro audinį gerklėje. Gydytojai taip pat yra pastebėję, kad kartais sulaikytas čiaudulys sukelia sinuso problemas, pažeidžia viduriniąją ir vidinę ausis, sukelia ausies infekciją ar net pažeidžia ausų būgnelius.

Pacientui buvo duodami antibiotikai, o maitinamas jis buvo per vamzdelį, kuris buvo pašalintas tik po 7 dienų. Paciento sveikatos būklė laipsniškai gerėjo, kol galiausiai jis galėjo valgyti minkštą maistą.

Anot pranešimo, tokia trauma, patirta dėl čiaudėjimo, yra gan neįprasta. Gydytojai panašias traumas yra matę pas pacientus, kurie daug ir stipriai kosėdavo ar stipriai vemdavo.

Gydytojas Adamas M. Kleinas, kuris nėra susijęs su minėtu tyrimu, sako, kad tokia trauma yra itin reta. Anot jo, toks dalykas dažniau pasitaiko po automobilių avarijų, sužeidimų šautuvu ar peiliu, ar prarijus kažką aštraus.

A. M. Kleinas pasakoja, kad jokiais būdais nederėtų mėginti sulaikyti čiaudulio. Jeigu neturite nosinaitės, gydytojas siūlo čiaudėti į sulenktą alkūnę, o ne delnus.

Laimei, minėtam pacientui pasisekė – jis nepatyrė jokių ilgalaikių pasekmių. Gydytojai jam patarė daugiau niekada nemėginti sulaikyti čiaudulio – ir tokį patį patarimą duoti visiems kitiems.

Parengta pagal CNN.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(2)
(19)

Komentarai (1)