Visgi jo yra? Paskelbti nauji įrodymai apie skystą vandenį Marso planetoje  ()

Naujienų apie vandenį Marse pastaruoju metu išgirstame reguliariai. Kartais tai būna atradimai apie senovėje tekėjusias upes ar plytėjusius vandenynus, kartais – apie vandenį šiandien, kurio didžioji dalis sušalusi poliarinėse kepurėse, bet kažkiek yra ir kitur planetoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar pristatyti nauji įrodymai, jog po Marso paviršiumi kai kur gali būti skysto vandens. Šis popaviršinis vanduo juda tarp įvairių rezervuarų, o kartais netgi prasiskverbia į planetos paviršių.

Įrodymai remiasi tuo, kad galimi vandens pėdsakai Marso paviršiuje – kopų šlaituose atsirandančios nuošliaužos – yra stebimi labai arti plutos įskilimų, kurie gali žymėti gilius siaurus plyšius, per kuriuos vanduo gali skverbtis į paviršių.

Panašios sistemos randamos Žemėje, skaitmeniniai modeliai rodo, kad toks pat procesas gali vykti ir Marse. Numanomi vandens rezervuarai yra 750 metrų gylyje po planetos paviršiumi – giliau, nei gali ištirti dabartiniai ar planuojami marsaeigiai, bet ne tiek giliai, kad jų nebūtų įmanoma pasiekti ateityje.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Geoscience.

Kalbant apie upes Marse senovėje, nauji tyrimai rodo, kad globalus upių tinklas Raudonojoje planetoje galėjo egzistuoti vos prieš milijardą metų. Rezultatai gauti išnagrinėjus daugybės Marso upių vagų nuotraukas, kurios leido kiekybiškai įvertinti, kiek vandens tekėjo upėmis ir kuriuo metu.

Nustatyta, kad Marso upės įprastai buvo platesnės, nei Žemės, ir kad vanduo jomis tekėjo labai ilgą laiką. Neabejotina, kad globalus upių tinklas egzistavo prieš mažiau nei tris milijardus metų, bet gali būti, kad ir prieš milijardą metų dar buvo išlikę šimtai upių. Upės visą laiką tekėjo sparčiai, iki pat Marsui visiškai išdžiūstant; tai reiškia, kad Marso klimatas iš drėgno į sausą pakito labai staigiai.

Šie rezultatai prieštarauja ankstesniems atradimams, kad Marsas didžiąją dalį savo gyvenimo buvo šaltas ir sausas. Kol kas neaišku, kaip ir ar šiuos atradimus pavyks suderinti.

Tyrimo rezultatai publikuojami Science Advances.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(31)
(1)
(30)

Komentarai ()