Kaip prasidėjo mūsų Visata? Pasiūlytas labai įdomus metodas, kaip patikrinti Visatos pradžią  (1)

Kaip prasidėjo mūsų Visata? Standartinis kosmologinis modelis teigia, kad Visata atsirado Didžiojo sprogimo metu, o praėjus labai mažai sekundės daliai po jo įvyko infliacija – eksponentinis Visatos tūrio išsiplėtimas. Bet nors infliacija paaiškina kai kurias Visatos savybes, patikrinti šią teoriją labai sudėtinga; be to, yra ir kitų teorijų, kurios gali paaiškinti stebėjimus taip pat gerai, kaip infliacija, bet reikšmingai skiriasi prognozėmis apie Visatos evoliuciją iškart po Didžiojo sprogimo ar prieš jį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar pasiūlytas metodas, kaip šiuos modelius būtų galima atskirti. Jis remiasi Visatos dydžio kitimo skirtumais: vieni modeliai prognozuoja eksponentinį augimą, kiti – labai lėtą, treti – išvis traukimąsi. Dalelės, egzistuojančios labai mažoje Visatoje, svyruoja skirtingai priklausomai nuo jos dydžio, ir palieka pėdsakus didelio masto struktūroje. Kiekvieną Visatos dydžio istoriją galima susieti su tokiu pėdsaku; atradus pėdsakus stebėjimais, galėtume nustatyti, kuri iš Visatos evoliucijos hipotezių yra teisingiausia.

Kol kas metodas tik pasiūlytas, o ne išbandytas, bet atrodo labai įdomiai. Potencialus jo rezultatas – milžiniškas: galimybė suprasti, kaip atsirado mūsų Visata.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(15)
(11)
(4)

Komentarai (1)