Socialiniuose tinkluose pasklido nuotrauka, kuri, kaip teigiama, iliustruoja dažną akių defektą  ()

Nuotrauka, kurioje pavaizduotas dėl, kaip teigiama, tam tikro akių defekto (astigmatizmo) matomas iškreiptas vaizdas, susilaukė daugybės socialinių tinklų vartotojų dėmesio. Žmonės nustebo ir akimirksniu diagnozavo sau astigmatizmą, nes taip išplaukusias automobilių šviesas mato ne vienas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuo tarpu gydytoja tikina, kad nuotrauka tikrai netinka šiai diagnozei nustatyti, o žmonėms atsakymų ieškoti reiktų gydytojo kabinete.

Astigmatizmas – dažnas akių defektas, nulemiantis iškraipytą ar miglotą matymą įvairiais atstumais.

Tikriausiai esate girdėję apie cilindrus jūsų akinių recepte arba „korekciją cilindrais“. Kai žmonės kalba apie „cilindrus“, tai susiję su astigmatizmu. Astigmatizmas atsiranda tada, kai arba priekinis akies paviršius (ragena) arba lęšiukas akies viduje yra netaisyklingos formos. Tokiais atvejais net su įprastais (sferiniais) akiniais ar kontaktiniais lęšiais astigmatikas mato objektus šiek tiek neryškiai ar neaiškiai (išplėstus arba ištemptus). Žmonės, kuriems nustatytas astigmatizmas, tuo pat metu gali būti trumparegiai arba toliaregiai.

Lietuvos akių gydytojų draugijos pirmininkė doc. Vilma Jūratė Balčiūnienė, teigė, kad nors ir yra gana aktyvi socialinių tinklų dalyvė (ypač oftalmologinių), bet jos dar nepasiekė minėtos nuotraukos, o jų teko tikslingai paieškoti.

„Jos (nuotraukos) tikrai negali padėti diagnozuoti astigmatizmo, tiesiog galėtų būti viena iš labai daugelio iliustracijų, kaip apibūdinami atšvaitai (angl. glare) ir galbūt, kaip galėtų matyti akis su astigmatizmu. Tiesa, tikrai ne pati būdingiausia“, – sakė specialistė.

Jos teigimu, tokie atspindžiai būdingesni lęšiuko, intraokulinio lęšio ar kontaktinių lęšių​ pokyčiams: „Astigmatizmo dažnesnis simptomas yra neryškus matymas arba vaizdo iškraipymas, dar vaizdo suliejimas, pakreipiant akį ar sužvairuojant.“

Gydytoja patarė astigmatizmą diagnozuoti apsilankius pas akių gydytoją gydymo įstaigoje ar optikos salone, kur gali būti nustatoma refrakcija, padaroma ragenos topografija, o ne stebint vaizdus socialiniuose tinkluose.

„Visgi smagu, kad tokios paskleistos žinutės primena, kad reikia rūpintis savo rega ir gali tikrai priversti susimąstyti, kad verta kreiptis pagalbos pas specialistus. Tai turėtų padaryti ne tik žmonės su astigmatizmu, kuris nėra grėsmingas ir gali būti koreguojamas, bet ir asmenys, sergantys kitomis akių ligomis“, – žmonių domėjimąsi sveikata pozityviai įvertino docentė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Tautvydas Lukaševičius
(1)
(12)
(-11)

Komentarai ()