Altajaus kalnuose aptikta 1500 metų senumo mumija: viena aprangos detalė pakišo mintį apie keliones laiku (Video)  ()

Archeologai teigia Altajaus kalnuose Mongolijoje radę 1500 metų senumo mumiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į veltinį audinį suvynioti palaikai vadinami pirmuoju aptiktu tiurkų (nepainioti su turkais) palaidojimu Centrinėje Azijoje, rašo „Siberian Times“.

Kvodo muziejaus tyrėjas B. Sukhbaataras laikraščiui sakė: „Šis asmuo nepriklausė elitui, ir greičiausiai buvo moteris – nes kape nebuvo lanko. Dabar mes atsargiai išvyniojame kūną, ir kai baigsime, specialistai galės daugiau pasakyti apie lytį“.

Tačiau kai kurie naujienų šaltiniai ir socialinių tinklų vartotojai teigia, kad batai atrodo pernelyg šiuolaikiškai. Jei tiksliau, jie atrodo kaip „Adidas“ bateliai“, parašė vienas komentatorius – o vėliau jį pasigavo bulvariniai leidiniai, nepraleidę paleisti skambias antraštes apie keliautojus laiku.

Netoli palaikų buvo rastos arklio kamanos, molinė vaza, dubuo, geležinė keptuvė, arklio liekanos, įvairūs mongoliški apdarai ir balnas. Ten pat rasta ir pagalvių, avies galva ir kelioninis krepšys.

„Aiškiai matyti, kad arklys buvo paaukotas. Tai buvo kumelė, daugmaž 4-8 metų amžiaus. Keturi rasti apsiaustai buvo pagaminti iš vilnos, – teigia B.Sukhbaataras. – Tai labai retas atvejis. Šis radinys atskleidžia tiurkų žmonių tikėjimą ir ritualus“.

Remiantis radiniais kalnų oloje, mokslininkai mumiją identifikuoja VI mūsų eros amžiumi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(22)
(31)
(-9)

Komentarai ()