Pasirodo, kad įkyrus uodų zyzimas iš tiesų yra kvietimas poruotis ir tuo metu paleidus tam tikrą muziką, ji suveiks tarsi uodų kontracepcija - įdomus mokslinis eksperimentas ir jo rezultatai (Video)  (1)

Įkyrus uodų zyzimas iš tiesų yra kvietimas poruotis. Mokslininkams neseniai pavyko parinkti melodiją, kuri suglumina uodus ir taip gerokai sumažina jų šansus pratęsti giminę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo objektais tapo Aedes aegypti rūšies uodai — būetnt jie perneša pavojingą Dengė karštinę. Įprastai Aedes aegypti patinai dūzgia 600 Hz dažniu, o patelės — 400 Hz. Be šių akustinų švyturių patelės pasimeta, praranda apetitą ir potraukį poruotis su patinėliais. Eksperimento metu visiškai užkirsti kelią uodų dauginmuisi mokslininkams taip ir nepavyko, tačiau procesą gerokai sujaukė. Ir gavo mokslinį pagrindą kraujasiurbių vabzdžių prievartinės kontracepcijos kūrimui.

Mažiausiai šansų dauginimuisi paliko Skrillex kompozicija „Scary Monsters and Nice Sprites“. Nežinantiems apie ją: tai dubstepo rūšis, keista bosinių smūgių, garso semplų ir visokiausių trikšmų kakafonija. Daugeliui žmonių ją pakęsti nė kiek ne lengviau, nei uodams.

Kaip paaiškėjo, į keistus garsus aktyviai reaguoja ne tik uodai, – jais galima sugluminti ir vabzdžius apdulkintojus, todėl svarbu, kad žemės ūkio kultūrose būtų apsauga nuo triukšmo. Ir atvirkščiai – planetos klmatui keičiantis, vabzdžiai pradeda migruoti ir kurtis naujose teritorijose, o kovai su jais vien pesticidų nepakanka. Kodėl gi tam nepanaudojus mums įprastos muzikos?

(14)
(7)
(7)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: