Tokių dalykų apie varles turbūt nežinojote: kam iš tikro varlei reikia dantų, jei maisto ji nekramto ir kodėl rydamos maistą, jos naudoja savo pėdas, liežuvį ir net akis  ()

Jeigu esate matę ėdančią varlę, tikriausiai pastebėjote, kad ji vis mirksi. Pasirodo, varlės ėsdamos ne tik mirksi – kad prarytų maistą, jos naudoja savo pėdas, liežuvį ir net akis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Varlės yra mėsėdžiai gyvūnai, kurie minta vabzdžiais, smulkiais žinduoliais, paukščiais, gyvatėmis ar net kitomis varlėmis. Varlės turi dantis – tačiau jų nenaudoja įprastu būdu. Varlės maisto nekramto – o tiesiog jį ryja visą, dažniausiai dar gyvą. Dantis jos turi viršutiniame žandikaulyje, ir jie vadinami galvos smegenų dantimis. Tokie dantys skirti tam, kad ryjant maistas būtų tvirtai laikomas žabtuose.

Kaskart varlei ryjant maistą, ji sumirksi. Akys pasislenka į vidų tam, kad padėtų nustumti maistą. Žinoma, varlė gali praryti maistą ir be pagalbos akimis, tačiau galimybė taip nustumti maistą ženkliai palengvina rijimo procesą. Be to, akys neatlieka viso darbo. Kad įstumtų maistą į burną, varlė panaudoja ir kojas – o liežuvis padeda akims nustumti maistą į skrandį.

Masačiusetso universiteto mokslininkas Robertas Levine‘as patikrino, kaip varlės maitinimosi metu naudoja akis. Mokslininkas tyrimą atliko su leopardinėmis varlėmis ir paskaičiavo, kiek kartų šioms varlėms reikia nuryti, kad svirplys nukeliautų į skrandį. Pasirodo, pasitelkdamos akis, varlės svirplį prarydavo vidutiniškai 2-3 nurijimais, o jų nenaudodamos – 4 nurijimais.

Be to, mirksėjimas akimis varlei ne tik padeda nuryti maistą, bet ir saugo varlės akis. Kaip jau minėta, varlė savo maistą ėda ne tik nesukramtytą – bet dar ir gyvą bei besispardantį, tad besipriešinanti gyvatė gali padaryti žalos varlės akims.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(3)
(6)

Komentarai ()