Lobiai ir aukso dirbiniai: Egipte per tiesioginę transliaciją atidarytas senovinis sarkofagas ir štai ką jame surado (Video)  (2)

Per tiesioginę televizijos transliaciją buvo atidarytas senovės Egipto aukšto rango šventiko sarkofagas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Speciali JAV televizijos „Discovery“ dviejų valandų transliacija „Nežinoma ekspedicija: Egiptas gyvai“ (Expedition Unknown: Egypt Live) vyko iš vietovės netoli al Minjos, prie Nilo upės į pietus nuo Kairo ir al Gizos piramidžių.

Archeologai toje vietoje neseniai atrado vertikalių šachtų tinklą, nuvedusį prie tunelių ir kriptų su 40 mumijų. Mokslininkai mano, kad tai „kilmingųjų elito“ mumijos.

Ištyrinėję kitus kapus ir radę tokių dalykų kaip statulėlės, amuletai, indai balzamuotųjų vidaus organams laikyti ir mumijos, kurių vienos buvo likę tik griaučiai, archeologai pasiekė kamerą, kurioje buvo įmantriai drožinėtas sarkofagas.

Jam atidaryti prireikė kelių žmonių jėgos. Ir paaiškėjo, kad komandos pastangos nebuvo bergždžios: viduje buvo neliesta, į drobules susupta mumija, apdėta lobiais, įskaitant aukso dirbinius.

„Negaliu tuo patikėti, tai neįtikima“, – pareiškė egiptiečių archeologas, buvęs šalies senienų ministras Zahi Hawassas, kuris vadovavo ekspedicijai kartu su amerikiečių tyrinėtoju Joshu Gatesu, atlikusiu transliacijos vedėjo vaidmenį.

„Discovery“ atstovas anksčiau naujienų agentūrai AFP sakė, kad projektas buvo parengtas bendradarbiaujant su Egipto senienų ministerija.

„Palaidotas tarsi karalius“

J. Gatesas sakė, kad mumija yra senovės egiptiečių išminties ir magijos dievo Toto aukšto rango šventiko, gyvenusio 26-osios dinastijos – paskutinės egiptiečių dinastijos prieš persų užkariavimą 525 m. pr. m. e. – laikais.

„Senovės Egiptui artėjant prie pabaigos, valdžia realiai buvo šventikų rankose, ir tai matyti... Atrodo, kad (jis) palaidotas vos ne kaip karalius“, – sakė J. Gatesas.

Kairas stengiasi reklamuoti archeologinius atradimus visoje šalyje, taip tikėdamasis atgaivinti turizmą, nukentėjusį dėl sąmyšio po 2011 m. sukilimo prieš Hosni Mubaraką.

AFP paklaustas apie galimą finansinį televizijos ir Egipto valstybės susitarimą dėl leidimo filmuoti ir atverti kapą, „Discovery“ atstovas komentuoti atsisakė.

„Galiausiai tai žiniasklaidos spektaklis, bet jis gali paskatinti žmones pamėgti senienas, ir tai, jei daroma gerai, yra gera turizmo reklamos galimybė“, – AFP sakė viena egiptiečių archeologė, nenorėjusi skelbti savo pavardės.

Vis dėlto tyrėja išreiškė abejonių: „Jei didelė televizija moka pinigus ministerijai, kad parodytų senienų, kur tai baigsis?“

„Ar tai kontroliuos valstybė, ar jie atsidurs kažkur kitur? Mums reikia daugiau skaidrumo dėl to, kur eina šie pinigai“, – pridūrė ji.

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi vykdė griežtą kampaniją prieš kitokią nuomonę, draudė protestus ir sodino į kalėjimus islamistus, taip pat liberalių ir pasaulietinių pažiūrų aktyvistus.

Jis nuolat primena apie politinį stabilumą, kurio reikia užsienio investicijoms pritraukti.

Turizmo sektorius pradeda atsigauti ir 2017 m. šalyje apsilankė 8,3 mln. turistų, rodo vyriausybės skaičiai. Vis dėlto tai gerokai mažiau nei 2010 m., kai Egipte apsilankė 14,7 mln. turistų.

„Discovery“ transliacija buvo surengta visame pasaulyje padidėjus susidomėjimui Egipto archeologija, kurį pakurstė „kartą gyvenime“ pasitaikanti paroda apie faraoną Tutanchamoną, praėjusį mėnesį atidaryta Paryžiuje, o vėliau keliausianti po pasaulį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(24)
(4)
(20)

Komentarai (2)