Kada paskutinį kartą tikrai išsivalėte bambą? Ir iš kur ten tiek pūkų?  ()

Kada paskutinį kartą valėte bambą – tą vietą, per kurią virkštele buvote sujungti su savo motina? Ar tik nebus taip, kad paskutinį kartą tai darė jūsų tėvai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip, šią kūno vietą nesunku ignoruoti, tačiau būkime sąžiningi, jeigu kartkartėmis pasirūpintume bamba, aptiktume čia gana keistų dalykų. Taigi, dermatologai womenshealthmag.com atsako, kas yra bambos pūkai, kaip jų atsikratyti ir kodėl turėtume rūpintis šia kūno vieta.

Kas tiksliai yra bambos pūkai ir kaip jie atsiranda?

Trumpai tariant, bambos pūkai yra natūraliai kasdien atsiskiriančių negyvų odos ląstelių, nešvarumų, prakaito, riebalinių išskyrų, nedidelių drabužių pluošto dalelių ir natūraliai aplink bambą esančių bakterijų derinys, aiškina dermatologė iš Niujorko Melissa Kanchanapoomi Levin.

Nors skamba neabejotinai bjauriai, tai visiškai nekenksminga, tikina gydytoja M. Kanchanapoomi Levin. Deja, kai kurie žmonės turi didesnį polinkį tam ir dažniausiai tai yra ilgesnius ir tankesnius plaukus ant pilvo turintys asmenys arba tie, kurie dėvi konkrečius audinius, pavyzdžiui, medvilnę ar vilną, kurie kaupia daugiau pūkelių.

Vis dėlto, tai gali tapti nekontroliuojama. Jeigu kada nors į bambą įkištumėte pirštą ir jį pauostytumėte (nagi, bent kartą turite tai padaryti), galite pajauti smarvę – taip nutinka dėl bakterijų ir mielių, kurios linkusios tarpti terpėje, kur yra negyvų odos ląstelių, plaukų ir riebalų.

Blogiausiu atveju, jeigu situacijos visiškai nekontroliuosite, iš bambos gali pradėti tekėti rusvos, gelsvos ar balkšvos išskyros, kurios signalizuoja apie bakterinę ar mielinę infekciją, įspėja Mount Sinai West ligoninės Niujorke Kosmetinės dermatologijos skyriaus vadovė Noelani Gonzalez. O tai reiškia, kad kaip įmanoma greičiau turite kreiptis į dermatologus.

Regis, bambą reikia valyti – kaip tai padaryti?

Geriausia strategija – plauti šią vietą švelniu muilu ir vandeniu (jokio krapštymo ar agresyvių medžiagų), tada nusausinkite rankšluosčiu. Labai svarbu, kad bamba būtų švari, tačiau jeigu ji bus sausa, čia negalės daugintis bakterijos, kurioms reikia drėgnos aplinkos.

Jeigu dėl kažkokių priežasčių savo bambą lietėte kažkuo aštriu, pavyzdžiui, nagais, M. Kanchanapoomi Levin pataria užtepti šiek tiek vazelino, kad sugytų žaizdos. Ir nors vienų bambos labiau išvirtusios, kitų – giliai viduje, labai svarbu, kad šią kūno vietą reguliariai valytų kiekvienas. Tikrai pakanka bambos nuskalavimo duše.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(9)
(-5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: