Tokio radinio jūrose dar niekas nebuvo suradęs - seniausias kada nors aptiktas sudužęs laivas (Video)  ()

Archeologai praneša apie Egėjo jūroje aptiktą 3600 metų senumo sudužusį laivą. Toks amžius reiškia, kad tai yra seniausias kada nors aptiktas sudužęs laivas ir jau yra tituluojamas „dešimtmečio radiniu“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

14 metrų ilgio laivą, pakrautą vario lydiniais, aptiko povandeninių tyrėjų komanda iš Antalijos Akdenizo universiteto (Turkija).

„Sudužėlis datuojamas daugmaž 1600 metais prieš mūsų erą. Tai reiškia, kad kalbame apie bendrą 3600 metų amžių, – spaudos konferencijoje kalbėjo Andalūzijos valdžios atstovas Muniras Karaoglu. – Laivo ilgis – 14 metrų, jis gabeno pusantros tonos vario lydinių“. Pasak jo, taip pat tai yra seniausias kada nors rastas laivas, gabenęs ankstyvosios industrijos produktus.

Manoma, kad laivas nuskendo per audrą, plaukdamas iš Kipro į Kretą.

Laivas buvo aptiktas 50 metrų gylyje vakariniame Antalijos krante, gausiai lankomame turistų. Nepaisant laivo amžiaus – ir to, kad jis pagamintas iš medienos – laivo korpusas dar visai gerai išlikęs.

Laivo krovinys – varis – bronzos amžiuje buvo labai vertinamas: jis buvo naudojamas ginklų, papuošalų, įrankių ir daugelio kitų vertingų daiktų gamybai.

Jei datavimas pasitvirtins, laivą tikrai galima bus vadinti seniausiu skenduoliu – tai bus 1200 metų senesnis radinys nei prekybinis graikų laivas, pernai rastas dabartinės Bulgarijos pakrantėje Juodojoje jūroje. Taip pat naujai atrastas laivas bus oficialiai vyresnis ir už Uluburno sudužėlį, datuojamą 1400 pr.m.e, kuris deja, nėra išlikęs visas.

Egėjo jūroje staigiai kylančios audros nėra retenybė, todėl vakarinėje Turkijos pakrantėje priskaičiuojama apie 167 povandeninių radimviečių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()