Tragedija Antarktidoje: tūkstančiai pingvinų jauniklių pražuvo per vieną naktį  ()

Tūkstančiai imperatoriškųjų pingvinų mažylių pražuvo, kai ledynas, ant kurio jie gyveno, buvo sunaikintas per audrą. Ši katastrofa įvyko Antarktidoje dar 2016 metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet blogiausia tai, kad net praėjus keletui metų nuo šio įvykio, imperatoriškieji pingvinai nebando atkurti populiacijos, praneša bbc.com.

Britų mokslininkai Peteris Fretwellas ir Philas Trathanas taip vadinamos Halley Bay pingvinų kolonijos išnykimą pastebėjo peržiūrėdami palydovo darytas nuotraukas. Net iš 800 kilometrų aukščio ant ledyno matomi paukščių kolonijos palikti ekskrementai. Pagal juos mokslininkai ir spręsdavo apie kolonijos dydį.

Mokslininkai mano, kad Halley Bay imperatoriškųjų pingvinų koloniją iki 2016 metų sudarė apie 14000–25000 porų. Deja, apie 5–9 proc. visos šios rūšies pingvinų populiacijos sudariusi kolonija, galima sakyti, buvo sunaikinta pernakt.

Imperatoriškieji pingvinai yra aukščiausi ir didžiausi pingvinai. Jie peri tiesiog ant ledo. Paprastai perėti jie atvyksta balandžio mėnesį ir lieka iki gruodžio, kai jų jaunikliai apsiplunksnuoja. Jei ledas pradeda skilinėti per anksti, jaunikliai turi mažai šansų išgyventi. Kad galėtų pradėti plaukti jie turi būti užsiauginę tinkamas plunksnas.

Būtent tai greičiausiai ir tapo 2016 metais įvykusios nelaimės priežastimi. Tais metais siautę stiprūs vėjai išgaubė vandenį dengiantį ledą, jis tapo nestabilus ir niekada taip ir neatsikūrė. Nei 2017, nei 2018 metais.

P. Fretwell „BBC News“ sakė: „Jūros ledas, kuris susiformavo po 2016 metų nebuvo pakankamai stiprus. Audros, kurios paprastai prasideda spalio ir lapkričio mėnesiais, nupūs ledą labai anksti. Jūros ledas, kuris anksčiau buvo stabilus, tapo nebepatikimas ir nebetinkamas perėti“.

Mokslininkai mano, kad išgyvenę pingvinai pastaraisiais metais nebeperėjo visai arba persikėlė į naujas vietas. Nustatyta, kad netoliese perėjusios pingvinų kolonijos narių skaičius pastebimai išaugo.

Kodėl jūros ledas prie Brunto iškyšulio taip ir neatgavo buvusio stabilumo, nėra aišku. Mokslininkai neužfiksavo jokių anomalijų pastaraisiais metais. Tačiau šios pingvinų kolonijos likimas rodo, kaip jautriai gyvūnai reaguoja į gamtos pokyčius. Vis šylantis klimatas kelia rimtą grėsmę imperatoriškiesiems pingvinams. Mokslininkai mano, kad iki šimtmečio pabaigos šių pingvinų populiacija gali sumažėti nuo 50 iki 70 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(25)
(2)
(23)

Komentarai ()