Esate kuo nors nepatenkinti ir mėgstate skųstis? Tai gerokai kenkia sveikatai  (5)

Sveikatai gali pakenkti ne tik prastos aplinkos sąlygos, žalingi įpročiai, nelaimingi atsitikimai, bet ir, tiesą sakant, mūsų pačių elgesys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavyzdžiui, buvo nustatyta, kad mūsų sveikatai kenkia polinkis skųstis.

Skundimasis yra natūralus daugeliui žmonių. Tai gali netgi padėti susirasti draugų. Pavyzdžiui, mamos suartėja, besiskųsdamos savo vaikais, žmonos vyrais ir atvirkščiai. Darbuotojai skundžiasi savo viršininkais, kompanija arba būtinybe eiti į darbą.

Stabtelėkite ir pagalvokite apie tai, ką jau šiandien pasakėte. Ar jau spėjote kuo nors pasiskųsti? Ar girdėjote ką nors skundžiantis kažkuo?

Net ir nepaisant to, kad skųstis atrodo visiškai natūralu, tai nereiškia, kad toks elgesys yra naudingas mūsų sveikatai. Tai – blogas įprotis, kurio reikia išmokti atsikratyti.

Kartą per mėnesį išeinantis amerikiečių žurnalas apie verslą „Fast Company“ neseniai paskelbė, kad skundžiantis mūsų smegenys išskiria streso hormonus, kurie žaloja mūsų nervinius ryšius srityse, atsakingose už problemų sprendimą ir kitas pažintines funkcijas.

Blogiausia, kad mums skundžiantis pažeidžiami ne tik mūsų pačių nerviniai ryšiai, bet ir tų, kurie yra priversti klausytis mūsų skundų.

Knygos „Nesiskundimo taisyklė“ autorius Jonas Gordonas sako: „Tai taip pat blogai, kaip pasyvus rūkymas. Tai – pasyvus skundimasis“.

Nors skundai kenkia sveikatai, laikyti savo emocijas užgniaužtas irgi nėra gerai. Tiesą sakant, dėl to jūsų gyvenimo trukmė gali sutrumpėti net iki 2 metų. Tad ką daryti?

Geriausia stengtis liautis skųstis. Tikriausiai nesiliausite skųstis visiškai, bet naudinga pasistengti atkreipti dėmesį ir į teigiamus dalykus, o ne susitelkti vien tik į neigiamus. Pavyzdžiui, užuot sakydami „Aš privalau“ sakykite „Aš turiu galimybę“. Taip frazę „Privalau važiuoti į darbą“ pakeiskite į „Aš turiu galimybę važiuoti į darbą“. Išmokę įvertinti, kad turite mašiną ir darbą, pakeisite ir savo mąstymo būdą.

Jeigu pastebėsite, kad linkstate sakyti ką nors neigiamo, pasistenkite gale pridėti ir teigiamą komentarą, idant pajustumėte dėkingumą. Pavyzdžiui, jeigu sakysite „Privalau eiti į darbą“, galite pridėti: „, bet esu dėkingas, kad jį turiu“.

Taip pat galite paieškoti sprendimo būdų savo problemoms. Užuot skundęsi automobilių grūstimis pabandykite paieškoti alternatyvaus kelio į darbą, ar susiraskite draugą, kurį jūsų galite pavėžėti, o jis – jus, arba persėskite į viešąjį transportą, kuriame galėsite pakeliui į darbą skaityti knygas, o ne kamštyje gadinti nervus.

Taip pat geriausia neskatinti žmonių skųstis. Tiesą sakant, išgirdę, kad kas nors skundžiasi, pasistenkite pasakyti ką nors pozityvaus. Palaipsniui žmonės, kurie mėgsta skųstis, liausis buriuotis aplink jus, nes nesulauks trokštamo atsako į savo skundus.

Vasarį apie 1000 žmonių dalyvavo projekte, pavadintame „Skundų apribojimas“. Tikslas buvo liautis skųstis.

Viena iš projekto dalyvių, Leah Shapiro, pripažino, kad vis dar pastei savo norą skųstis, bet ji sąmoningai stengiasi išsaugoti pozityvumą. Moteris suprato, kad eidama į karštąją jogą ir rašydama dienoraštį ji apsisaugodavo nuo noro skųstis.

Taigi, ar nustebote, kad skundimasis kenkia jūsų sveikatai ir ar ketinate liautis skųstis?

Parengta pagal „Tiphero“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai (5)