Lobių ieškotojas surado senovės laikų piratų ginklą (Video)  ()

Piratavimas – tai savotiška profesija, egzistuojanti jau nuo senovės Graikijos laikų, o savo aukso amžių išgyvenusi XVII ir XVIII a., kai Europa ėmėsi ilgai trunkančio projekto užkariauti dideles pasaulio dalis, rašo „IFL Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Karališkojo Grinvičo muziejaus, tuo metu pasaulio jūrose siautė apie 5000 piratų (o pasaulyje iš viso gyveno apie 560-640 milijonai žmonių, Lrytas.lt past.), bet šiandien jų palikimą daugiausia sudaro tik sudužę laivai, užšiukšlinę jūrų ir vandenynų dugną. Ir vienas iš tokių sudužėlių – olandiškas kadaise prekybiniu buvęs laivas „HMS Schiedam“, kurio paskutinio poilsio vieta – Dolerio įlanka (angl. Dollar cove) netoli Kornvalio (Didžioji Britanija). Laivas čia nuskendo prieš 335 metus.

Regioninė Britanijos spauda rašė apie tai, kad minėtoje vietoje lobių medžiotojas Robertas Felce’as aptiko kardo likučius, išmestus į krantą netoli nuskenduios laivo. Artefaktas buvo sulūžęs į tris dalis ir apneštas smėliu.

Laikas ir jūros poveikis smarkiai apgadino kardą, o didžioji dalis ašmenų pažeista arba jų išvis trūksta. Vis dėlto likučių pakanka, kad galima būtų suprasti, jog ašmenų plotis siekė 5 cm.

„Manau, tai buvo abordažinis kardas (angl. cutlass, Lrytas.lt past.), – sako R.Felce’as. – Jie tarp XVII a. jūrininkų buvo populiarūs. Tai buvo vienašmenis ginklas šiek tiek išlenktomis ašmenimis, ir tai atitinka rastus likučius“.

Lobių ieškotojas taip pat sako, kad ginklo ašmenų ilgis nuo rankenos iki galiuko greičiausiai buvo ne didesnis nei 60 cm.

Tai – ne pirmas R.Felce’o laimikis šiose apylinkėse. Kovo mėnesį jis netoliese rado granatą ir dar dvi ankstesniais metais. Viskas iš to paties laivo, „Schiedam“.

„Schiedam“ tarnybą pradėjo kaip Olandijos Rytų Indijos kompanijos prekybinis laivas, bet 1863 jį prie Gibraltaro užgrobė užgrobė berberų piratai. Tiesa, laivas jų naguose išbuvo neilgai – netrukus jį atsiėmė Karališkasis Laivynas, kuris jį galiausiai pardavė ir šis Tangiero kolonijoje Maroke ėmė tarnauti transportiniu laivu.

Deja, kolonija gyvavo neilgai, ir ją likvidavus, gabendamas arklius ir mašineriją, laivas paskutiniu reisu patraukė į Angliją. Deja, pakliuvęs į audrą netoli Kornvalio krantų, sudužo.

„Apie laivą nebuvo nieko žinoma iki 1971 m., kai jį jūros dugne rado ir aprašė naras Anthony Randallas, bet netrukus laivą užnešė smėlis ir jis vėl ilgam dingo, – aiškina R.Felce’as. – Sudužimo vieta saugoma pagal 1973 m. Sudužusių laivų apsaugos aktą, bet kartais jūra ką nors išmeta“.

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()