Štai kokias undines matė Kristupas Kolumbas pakeliui į Ameriką (Video)  ()

1493 metais italų tyrinėtojas ir keliautojas Cristoforo Colombo plaukė netoli Dominikos Respublikos krantų. Netikėtai jis pamatė tris undines ir jas net aprašė, apibūdindamas jas „ne tokiomis gražiomis, kokios jos piešiamos“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

C.Colombo su trimis laivais Nina, Pinta ir Santa Maria išplaukė iš Ispanijos į Atlanto vandenyną, tikėdamasis atrasti Vakarų prekybos kelią į Aziją. Tačiau ši jo kelionė nuvedė jį iki Amerikos, tuo metu pavadintos „Naujuoju pasauliu“.

Undinės yra mitinės būtybės – pusiau moterys, pusiau žuvys. Apie jas keliautojų jūromis kultūroje pasakojo nuo senovės Graikijos laikų. Įprastai jos apibūdinamos kaip turinčios moters galvą ir liemenį, žuvies uodegą vietoje kojų, o savo rankose jos paprastai laiko veidrodį ir šukas. Anot legendų, jos gyvena vandenynuose ir gali įgauti žmogaus pavidalą bei ištekėti už mirtingųjų vyrų.

Undinės neretai siejamos ir su sirenomis – dar vienomis mitinėmis būtybėmis, kurios apibūdinamos pusiau moterimis, pusiau paukščiais. Anot legendų, jos gyvena salose ir dainuoja viliojančias dainas, kad priviliotų jūreivius ir juos nužudytų.

Tačiau ar iš tiesų C.Colombo tąkart pamatė undinę?

Dauguma jūreivių, kurie teigė, kad matė undines, iš tiesų matydavo ne mitines būtybes, o jūrų gyvūnus lamantinus, diugonius arba Stellerio jūrų karves (pastarieji išnyko maždaug 1760 metais, dėl intensyvios jų medžioklės).

Lamantinai yra lėtai judantys jūrų žinduoliai, turintys akis, panašias į žmogaus, svogūno formos veidus ir irklo formos uodegas. Manoma, kad lamantinai kilo iš to paties protėvio, kaip ir drambliai. Trys lamantinų rūšys (vakarų Indijos, vakarų Afrikos ir Amazonės) bei viena diugonių rūšis priklauso sirenų genčiai. Suaugusių šių gyvūnų ilgis siekia apie 3-4 metrus, o svoris – apie 350 – 500 kilogramų.

Lamantinai gyvena vidutiniškai apie 50-60 metų ir neturi jokių natūralių priešų. Nepaisant to, jie priskiriami nykstančiai rūšiai. JAV dauguma lamantinų yra randami Floridoje, o dauguma jų žūsta ar yra sužeidžiami per susidūrimus su laivais.

Parengta pagal History.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(7)
(0)

Komentarai ()