Ar žinojote, kad moterų ir vyrų širdies infarkto požymiai skiriasi? Tai svarbu įsidėmėti  ()

Klasikiniais „vyriškais“ artėjančio širdies infarkto įspėjamaisiais signalais laikomas stiprus krūtinės ląstos suspaudimo, ankštumo jausmas ir skausmas, kuris išsiplečia į rankas, kaklą ir smakrą, pasunkėjęs kvėpavimas. Šie simptomai gali pasitaikyti ir moterims, tačiau taip būna retai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Moterų širdies infarkto požymiai dažniausiai būna kitokie. Dauguma ištiktųjų – taip pat ir gydytojų – neatpažįsta pavojaus pakankamai anksti. Labai svarbu laiku atpažinti įspėjamuosius kūno signalus, kad padidėtų išgyvenimo šansai.

Atlikti tyrimai parodė, kad širdies infarktas moterims blogai diagnozuojamas ir gydomas, todėl jų mirtingumas yra palyginti didelis. Tiek pačios moterys, tiek gydytojai nesugeba pakankamai anksti atpažinti prasidedančio širdies infarkto. Problema ta, kad moterims jis pasireiškia kitaip nei vyrams.

Nespecifiniai širdies problemų ženklai

Kur kas dažniau širdies infarktas moterims prasideda neįprastais simptomais, pavyzdžiui, oro trūkumu, pykinimu, vėmimu, skausmais pilvo viršutinėje dalyje. Taip pat spaudimo jausmas krūtinėje gali būti aliarmo signalas. Tokie simptomai kaip pasikartojantis pykinimas, nuovargis ir galvos svaigimas gali tęstis kelias dienas prieš tikrąjį širdies infarktą. Neretai šie požymiai palaikomi tik skrandžio sutrikimu.

„Įrodyta, kad 30 proc. širdies infarktą patyrusių pacienčių reaguoja ir kreipiasi į gydytoją per vėlai. Dauguma moterų šių simptomų neatpažįsta arba nenori dėl kiekvieno negalavimo kviestis gydytojo“, – pabrėžia medicinos profesorius Hansas Ulrichas Klöras iš Gyseno universiteto.

Moterys turėtų kuo anksčiau atkreipti dėmesį į širdies ir kraujagyslių ligų simptomus ir kreiptis į gydytoją, kai neįprasti požymiai ima kartotis ir užtrunka ilgiau kaip 15 minučių. Šie simptomai gali byloti apie artėjantį širdies infarktą.

Nosies-rankos-bambos taisyklė padeda moterims atpažinti širdies infarktą

Viena galimybė atpažinti širdies infarktą moterims yra vadinamoji nosies-rankos-bambos taisyklė. Jei kūno srityje tarp nosies, rankos ir bambos atsiranda nepaaiškinami skausmai ir užtrunka ilgiau kaip 15 minučių, moteriai tai gali būti artėjančio širdies infarkto požymis.

Širdies ligos būna dažniausia mirties priežastis

Tikimybė mirti nuo širdies infarkto per metus, remiantis JAV tyrimų rezultatais, moterims yra didesnė nei vyrams. Nors medicina šioje srityje padarė didelę pažangą, specifiniai lyčių skirtumai vis dar tebėra per menkai ištyrinėti.

„Širdis moterims kelia didelį pavojų sveikatai, ir kiekvienas, kuris ją gydo, turėtų tai geriau įsisąmoninti“, – sako kardiologė Nanette Wenger iš Atlantos Emory universiteto. Moterims po menopauzės širdies ir kraujagyslių ligos būna dažniausia mirties priežastis.

Širdies infarktas moterims dažniausiai pasitaiko esant vyresnio amžiaus

Paprastai moteris širdies infarktas ištinka vėliau nei vyrus, dažniausiai po menopauzės. Pavojus moterims prasideda nuo 50 metų. Jaunesnio amžiaus moteris nuo širdies ir kraujagyslių ligų saugo hormonas estrogenas, kuris sumažina ir cholesterolio lygį. Po klimakso moters kūnas pagamina mažiau estrogenų, todėl ši natūrali apsauga nusilpsta.

„Yra ir klinikinių skirtumų tarp moterų ir vyrų širdies infarkto, – aiškina N. Wenger. – Vyrų širdis reaguoja į pakilusį kraujo spaudimą, tada išsiplečia kairysis skilvelis ir širdis nebegali pakankamai stipriai išstumti kraujo. Moterims sustorėja širdies raumuo šioje srityje. Tai daro įtaką ne kraujo išstūmimui, o atsipalaidavimo fazei po to.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()