Jei turite katę, padėkite šalia jos dėžę: pamatysite, kaip pagerės katės savijauta ir charakteris - bet kodėl taip nutinka?  ()

Jeigu auginate katę, tikriausiai jau pastebėjote, kad joms patinka tuščios batų dėžės ar kartoninės pakuotės (priklausomai nuo katės dydžio). Kartais katėms šios iš pažiūros beverčiai daiktai tampa mėgstamiausia vieta snūduriuoti. Tad kodėl kartotinės dėžės jas taip traukia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atrodo katės tiesiog myli dėžes – nepriklausomai nuo jų dydžio ir formos. Jeigu dar neteko įsitikinti, tai galite padaryti padėdami tuščią dėžę – ir pamatysite, kaip katė joje susirango. Viena šį reiškinį bandanti paaiškinti teorija teigia, kad katės yra medžiotojos, tad jos mėgsta užsiimti poziciją, kuri jas paslepia iš vienos pusės, ir tokiu būdu padeda tykoti aukos. Kita vertus, dėžės katėms gali būti jaukios ir todėl, kad primena pirmąjį guolį, kuriame kačiukus buvo įkurdinusi mama.

Žinoma, tai nereiškia, kad katė kažką ruošiasi užpulti kaskart, kai ji žaidžia su dėže – tačiau tai yra jų natūralus elgesys, nulemtas instinktų. Kita teorija teigia, kad tai susiję su kačių elgesiu. Etologė Claudia Vinke iš Utrechto universiteto atliko tyrimą, susijusį su kačių streso lygiu.

Šis tyrimas parodė, kad katės, kurioms buvo duota tuščia kartotinė dėžė, buvo labiau bendraujančios, draugiškesnės ir jautėsi geriau tarp žmonių nei katės, kurios neturėjo kartoninių dėžių, kuriose galėtų susirangyti. Tad galima sakyti, kad dėžės katėms padeda pajusti saugumo ir komforto jausmą. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(37)
(8)
(29)

Komentarai ()