Kaip žinoti, ar dėl riebalų pilvo srityje kalti hormonai? Kartais žmonės storėja, nors ir stengiasi save prižiūrėti  ()

Galbūt ir jūs sutiksite, kad užvis sunkiausia atsikratyti taliją nugulusių riebalų? Tik neskubėkite pliekti savęs už tai, kad galbūt nepadarote pakankamai atsilenkimų per pilvo presui skirtas treniruotes! Net vienas kitas kąsnis picos čia gali būti niekuo dėtas. Atminkite: riebalai pilvo srityje gali imti kauptis vien dėl su amžiumi įvykstančių nedidelių hormoninių pokyčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kurie tyrimai rodo, kad moterys, kurioms po menopauzės skiriama pakaitinė hormonų terapija, pilvo srityje riebalų turi mažiau nei tos, kurioms tokia terapija netaikoma. Visgi gydytojo receptas – ne vienintelė išeitis. Pirmiausia verta išmėginti natūralius hormonų lygio reguliavimo būdus. Vienas iš jūsų tikslų – normalizuoti kraujo cukraus ir insulino lygį, todėl gerokai apribokite suvartojamo cukraus kiekį, pašalinkite iš raciono perdirbtus gaminius, stenkitės vengti pieno produktų, alkoholio ir kofeino.

Ir vis dėlto – kaip žinoti, ar tie juosmens nepuošiantys riebalai – smaguriavimo rezultatas, ar didesnės problemos simptomas? Toliau išvardyti keli požymiai iš portalo „Prevention“, rodantys, kad dėl ryškėjančio pilvo veikiausiai kalti hormonai.

Juosmens apimtis vis didėja, nors maitinatės taisyklingai

Jei problemų dėl pūpsančio pilvo anksčiau neturėjote ir gelbėjimo ratą primenantis riebalų sluoksnis atsirado kone staiga, labai gali būti, kad vis ryškėjantis pilvas – hormoninių svyravimų rezultatas.

„Su amžiumi mažėja jautrumas insulinui, todėl organizmas ima kaupti riebalus, užuot juos deginęs, – aiškina Sara Gottfried, populiarių knygų apie hormonus ir mitybą autorė. – Perimenopauzės laikotarpiu ir vėliau moterų organizme ima labiau dominuoti estrogenai. Šių hormonų dominavimas mažina jautrumą insulinui, todėl pilvo srityje ima kauptis riebalai.“

Sunku atsispirti saldumynų pagundai

Pasak S. Gottfried, mąžtantis jautrumas insulinui gali turėti antrinį poveikį ir kitiems svarbiems hormonams. „Sumažėjęs jautrumas insulinui gali turėti poveikį leptinui. Tai hormonas, pranešantis organizmui apie sotumo jausmą, tačiau dėl padidėjusio insulino lygio padidėja ir leptino kiekis“, – sako specialistė.

„Kitaip nei galbūt manote, padaugėjus organizme leptino anaiptol nenutinka taip, kad žmogus nuolatos jaučiasi pasisotinęs. Pastoviai pakilęs leptino lygis gali privesti prie leptino receptorių disfunkcijos, o kaip tik jie ir siunčia atitinkamus signalus smegenims. Dėl šios priežasties leptino kontrolė ima veikti priešingai nei turėtų: žmogus suvalgo daugiau nei būtina, nes niekada negauna signalo sustoti“, – aiškina S. Gottfried.

Jaučiate nuolatinį stresą

Dar vienas veikėjas, prisidedantis prie pilvo riebalų gausėjimo, – kortizolis. Šis hormonas dažnai vadinamas streso hormonu, nes jo daugėja tada, kai patiriamas stresas, juntamas nerimas. Tai taip pat priveda prie stabilaus svorio augimo. Kaip sako ekstremalios medicinos ir intensyvios terapijos specialistė Jacqueline Montoya, tokią tendenciją lemia organizmo perėjimas į išlikimo režimą.

„Stiprus stresas ir nerimas gali suaktyvinti organizmo išgyvenimo režimą. Tada pakyla kortizolio lygis ir duodamas signalas kaupti riebalus“, – aiškina ji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()