Ar mokate naudoti kremą nuo saulės? Daugelis žmonių visą laiką padaro vieną klaidą (Video)  ()

Nors tinkamą apsaugą nuo ultravioletinių saulės spindulių užtikrina kremas nuo saulės su 30 SPF, dermatovenerologai dažnai rekomenduoja teptis kremais su 50 SPF dėl labai paprastos priežasties – žmonės jo linkę teptis mažiau, negu būtina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“ pasakojo gydytoja dermatovenerologė Inga Kisielienė.

Mūsų odai tikrai nepatinka ultravioletiniai spinduliai – jų veikiama oda keičiasi, jos ląstelės pradeda ne taip gerai daugintis ir gali atsirasti tam tikrų pokyčių, tokių kaip pigmentinės dėmės ar net onkologiniai susirgimai, perspėja gydytoja.

Anot specialistės, šiokią tokią apsaugą nuo ultravioletinių spindulių turi visi rūbai – tai priklauso nuo rūbo medžiagos, tekstūros, tankumo, netgi nuo spalvos. „Tamsesni rūbai geriau apsaugo nuo ultravioletinių spindulių negu šviesūs“, – įdomiu faktu dalijasi I. Kisielienė.

Ji pasakoja, jog yra sukurti ir specialūs rūbai, apsaugantys nuo papildomų ultravioletinių spindulių faktorių. Tiesa, tokie rūbai sukurti profesionalams, kurie ilgą laiką praleidžia atvirose saulėtose vietose, arba tiems, kurie daug laiko būna prie vandens telkinių.

„Jeigu mes gyvename įprastą gyvenimą, keliaujame iš namų į darbą, iš darbo į namus, turbūt specialių rūbų nereikia, užtenka apsaugos, kurią gauname su įprastais rūbais. Be abejo, jeigu vykstame prie vandens telkinių, įsikurkime ten, kur galime rasti pavėsį. O jeigu atsitinka taip, kad pavėsio nėra, atviras vietas, nepridengtas rūbais, reikėtų tepti apsauginiais kremais nuo saulės“, – aiškina ji.

Atrodo, pasitepsi apsauginiu kremu nuo saulės ir viskas bus gerai. Tačiau, anot jos, ne viskas taip paprasta – kartais kur nos vykstame, nusivežame ir kremą, juo tepamės, o grįžtame nudegę. Taip nutinka dėl keleto daromų klaidų.

Kaip veikia skirtingų rūšių apsauga nuo saulės?

„Apsauginiai kremai nuo saulės skiriasi savo apsaugos lygiu. Tai galime įvertinti pažiūrėję į pakuotę. Užtektų naudoti apsauginius kremus nuo saulės, kurių SPF yra daugiau kaip 30“, – pažymi ji, tačiau tikina, jog dažnai dermatovenerologai siūlo teptis kremais, kurių SPF yra daugiau nei 50. To priežastis – žmonės linkę kremo užsitepti per mažai.

„Paskaičiuota, jog turime užtepti 2 mg kremo ant kvadratinio kūno centimetro. Tai reiškia, kad jeigu norime ištepti viso kūno odą, vidutinio ūgio ir svorio žmogus turi užsitepti 30 ml arba gerą pilną saują, o kai kurie kremai parduodami 30 ml tūbelėse, tad turėtume užtepti visą tūbelę vienu metu“, – pasakoja gydytoja.

Anot jos, jeigu užtepama mažiau, reikėtų rinktis aukštesnio lygio apsaugos kremą nuo saulės. Taip pat renkantis šią priemonę turėtume atkreipti dėmesį į dar vieną itin svarbų dalyką – kremas nuo saulės turėtų būti plataus veikimo, t. y. apsaugoti ne tik nuo ultravioletinių B spindulių, bet ir ultravioletinių A spindulių.

„Apsaugą nuo B spindulių rodo SPF raidelės, o nuo A spindulių kartais būna parašyta, kartais – ne. Bet Europos Sąjungos direktyvos įpareigoja gaminti ne mažesnės apsaugos nuo A spindulių kaip trečdalis SPF. Tai kuo SPF didesnis, tuo apsauga nuo A spindulių geresnė“, – pažymi I. Kisielienė.

Pirmas kremo sluoksnis turėtų būti užtepamas 30 minučių prieš einant į lauką – to būtina laikytis, nes prireikia maždaug 30 minučių, kol kremas įsigeria ir pradeda veikti: „Kai tepame, visada reikėtų užtepti du sluoksnius. Vienu metu užtepame tikrai per mažai ir ne visai tolygiai paskirstome.

Kai mes dažome sieną, užtepę vieną sluoksnį matome, kad dažai yra pasiskirstę nevienodai. Kai užtepame du sluoksnius, galime tolygiai paskirstyti kremą ir uždengti visas vietas, kurias reikia.“

Riebus kremas – viena iš problemų, kodėl žmonės ne visada nori juo teptis, ypač vaikai arba vyrai. Reikėtų išsirinkti malonios tekstūros kremą, tačiau kremai, kuriais pasitepus matoma balta matinė plėvelė, yra saugesni vaikams, nesukelia alerginių reakcijų. Jų veikimo principas – atspindi ir išsklaido ultravioletinius spindulius.

Taip pat gydytoja dermatovenerologė teigia, jog kremą nuo saulės būtina nuplauti. Kai kurie kremai būna lipnūs, į jų sudėtį įeina riebalų arba lipidų – jiems pašalinti vandens neužteks, būtina naudoti ir kokią nors prausiamąją priemonę.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()