Kristaus Gimimo bazilikoje aptiktas įdomus ir vertingas radinys (Video)  ()

Kristaus Gimimo bazilikoje – pasaulinio paveldo sąrašo objekte, įsikūrusiame ten, kur, kaip manoma, gimė Jėzus Kristus – rasta krikštyklė. Įdomiausia tai, kad greičiausiai V-VI a. krikštyklė buvo paslėpta kitoje, vėlesnių laikų krikštyklėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kristaus Gimimo bazilikoje – pasaulinio paveldo sąrašo objekte, įsikūrusiame ten, kur, kaip manoma, gimė Jėzus Kristus – rasta krikštyklė. Įdomiausia tai, kad greičiausiai V-VI a. krikštyklė buvo paslėpta kitoje – vėlesnių laikų – krikštyklėje.

Tačiau Bazilikos restrauravimo komiteto vadovas Ziadas al-Bandakas pasakoja, kad radinys padarytas iš tokio pats akmens, kaip ir bazilikos kolonos – o tai reiškia, kad krikštyklė gali būti net ir tokio paties amžiaus, kaip ir pati bažnyčia, pastatyta IV a., rašo „Live Science“.

Z.al-Bandakas teigia, kad jau yra ir šiek tiek daugiau detalių apie radinį, bet šiuo metu jį pakviesti tyrinėti Palestinos Tuizmo ir senienų minsiterijos ekspertai – tam, kad būtų galima geriau įsigilinti į bazilikos istoriją.

Kristaus Gimimo bazilika renovuojama nuo 2013 m., ir nuo tada joje jau aptikta netikėtų istorinių radinių – pavyzdžiui, nuostabi Bizantijos laikų angelo mozaika, kurią 2016 rado italų tyrėjai.

Pradėta statyti 326 m., Bažnyčia stovi virš vietos, vadinamos Grota – kur, kaip manoma, gimė Jėzus Kristus.

Pasakojama, kad 135 m. imperatorius Adrianas toje vietoje buvo pastatęs šventyklą Adoniui. Tiesa, egzistuoja ir versija, kad Kristaus šventvietė atsiradusi buvusioje Adonio-Tamuzo garbinimo vietoje.

Bazilikos statybos baigtos 333 m, o dabartinį pavidalą įgavo 562 m.

Pasakojama, kad 614 m. kraštą siaubęs persų karžygys Šarbarazas įėjęs į šventyklą buvo pakerėtas paveikslo, kuriame vaizduojami persiškais rūbais paspuošę Trys karaliai – ir paliko bažnyčią stovėti.

Iki 1169 m. kryžiuočiai bažnyčią plėtė ir puošė. 1244 m. ją nuniokojo turkai.

Bazilika nukentėjo per 1834 ir 1837 m. žemės drebėjimus, o XIX a. buvo ne kartą plėšta ir niokota. 1851 m., kai Napoleonas III atkariavo Palestiną iš Osmanų, ji buvo atitekusi prancūzams.

XX a. bažnyčia buvo suremontuota.

2002 m. 50 palestiniečių, persekiojamų Izraelio armijos, užsibarikadavo bažnyčioje, paėmė įkaitais vienuolius ir kitus čia buvusius palestiniečius. Po 39 dienų trukusios apgulties su pagrobėjais buvo sudaryta taika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()