Kamuoja nemiga? Pakeitę vieną labai dažną įprotį šią problemą galite ženkliai sumažinti  ()

Vis daugiau žmonių susiduria su nemiga, kuri gali prisidėti prie nerimo, depresijos ir kitų sutrikimų vystymosi. Esama paprastų būdų, padedančių išvengti sveikatos sutrikimų, susijusių su prasta miego kokybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip parodė tyrimai, išmaniųjų telefonų ir nešiojamųjų kompiuterių skleidžiama mėlyna šviesa gali turėti įtakos mūsų miego įpročiams, ypač – paauglių. Be to, naujų eksperimentų išvados rodo, kad paaugliai gali išspręsti savo miego problemas, pagerinti koncentraciją ir nuotaiką tiesiog sumažindami mėlyną šviesą telefonų ekranuose vakare.

Lengviausia vakarais nenaudoti prietaisų, skleidžiančių mėlyną šviesą, tačiau taip pat galima dėvėti akinius, blokuojančius šią šviesą.

Amsterdamo universiteto medicinos centro mokslininkai nustatė, kad paaugliai, kurie 4 valandas per parą naudojosi išmaniaisiais, užmigo vidutiniškai 30 min. vėliau, palyginti su tais, kurie naudojosi mažiau nei valandą per dieną.

Mokslininkai atliko eksperimentą, kuriame dalyvavo 25 asmenys, norėdami sužinoti, ar ekrano mėlynos šviesos blokavimas akiniais ir laikas, vakare praleistas be jokių ekranų, turi įtakos miegui.

Šio bandymo rezultatai rodo, kad abu veiksniai – akiniai ir laikas, leidžiamas vakarais be ekranų, leido paaugliams užmigti 20 minučių anksčiau. Tyrėjai taip pat pastebėjo, kad vaikams, naudojantiems akinius, blokuojančius mėlyną šviesą, pagerėja koncentracija, jie patiria mažiau nuovargio dienos metu ir būna geresnės nuotaikos.

„Paaugliai vis daugiau laiko praleidžia žiūrėdami į ekranus, o skundai dėl miego dažnai ir būna šios amžiaus grupės. Situaciją galima lengvai pakeisti sumažinant laiką, praleidžiamą prie ekranų arba sumažinant mėlynos šviesos spindulių kiekį“, – teigė dr. Dirkas Janas Stenversas.

Reikia pažymėti, kad šios išvados dar oficialiai nepaskelbtos. Nepriklausomi šios srities ekspertai preliminarias išvadas laiko „įdomiomis“ ir „tikėtinomis“, tačiau jie taip pat įspėjo, kad turi būti atlikta daugiau tyrimų prieš pateikiant galutines išvadas.

Technologijų ir miego problema pastaraisiais metais buvo itin dažnai aptarinėjama, todėl šia tema atlikta nemažai mokslinių tyrimų. Mėlyna šviesa išderina mūsų cirkadinį ritmą, slopindama melatonino, hormono, reguliuojančio žmogaus miego ir pabudimo ciklą, išsiskyrimą. 

Anksčiau, prieš atsirandant dirbtiniam apšvietimui ir išmaniesiems telefonams, būdavo lengviau atsibusti pakilus saulei ir išbūti budriems visą dieną. Šiandien, kai ekranai tapo neatsiejama kasdienybės dalimi, biologinis ritmas neišvengiamai išsiderino.

Kaip parodė tyrimas, šias problemas galima įveikti dėvint akinius, blokuojančius mėlyną šviesą, vakarais iškeičiant filmą į knygą. Daugelis išmaniųjų telefonų turi nakties režimo funkciją, kuri naktį filtruoja kai kuriuos mėlynos ir žaliosios bangos ilgius.

Parengta pagal iflscience.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(5)
(-2)

Komentarai ()