7 didžiuliai kūno pokyčiai, įvykstantys kuomet jūs persivalgote - to reikėtų vengti  ()

Nors dauguma žmonių mažai ką žino apie persivalgymą, jis – vienas dažniausių suaugusiųjų valgymo sutrikimų, galintis turėti neigiamų fizinių, psichologinių ir socialinių pasekmių. Nors kartais prisikirsti kiek telpa neišvengiama (pavyzdžiui, per Kalėdas, Velykas ar Naujuosius metus), paprastai patartina atkreipti dėmesį, ar valgote ne per daug.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad padėtų jums išvengti persivalgymo, tinklapio „Bright Side“ komanda sudarė blogiausių jo pasekmių sąrašą. Sveikas gyvenimas – tai laimingas gyvenimas!

Sutrinka virškinimas.

Jūsų valgomas maistas turėtų teikti energijos, o viskas, kas nereikalinga, iš organizmo turėtų pasišalinti – šis procesas vadinamas virškinimu. Kai persivalgote, kūnas pervargsta, tad imate dažniau tuštintis, o kartais net viduriuojate. Kartais svarbu ir tai, ką valgote.

Jei norite išvengti virškinimo sutrikimų, svarbu valgyti lėtai ir gerai sukramtyti maistą, tačiau dar svarbiau – nepersivalgyti. O jei taip vis dėlto nutiko, nepamirškite daug gerti, nes viduriuojant netenkama daug skysčių. Pasijutus nekaip labai padės kokosų pienas.

Jaučiatės lyg vidurvasarį

Jei prisivalgote daugiau negu paprastai, medžiagų apykaita pakrinka. Ima greičiau plakti širdis ir pradedate prakaituoti taip, lyg būtumėte pirtyje. Deja, šių simptomų pašalinti nepavyks. Kai skrandis suvirškins maistą, viskas grįš į savo vėžes. Vis dėlto kartais tokiais atvejais geriau pasijusite nusiprausę po šaltu dušu.

Jūsų pilve susidaro labai daug dujų

Kai valgote, su maistu nuryjate nemažai oro. Kuo daugiau maisto suvalgote, tuo daugiau oro nuryjate. O jei valgydami geriate gazuotus gėrimus, oro praryjate dar daugiau. Be to, dujų kūne susidaro ir virškinant. Kol susidariusios dujos išeis lauk, galite jaustis nemaloniai. Kad to išvengtumėte arba sumažintumėte skrandyje atsiduriančio oro kiekį, rekomenduojama valgyti lėtai ir gerai kramtyti. Tačiau jei pilvas vis tiek atrodo išsipūtęs, susiformavusių dujų atsikratyti padės greitas pasivaikščiojimas.

Nenustygstate vietoje

Daug kas tiki, kad persivalgius ima miegas, tačiau iš tiesų imate nenustygti vietoje, sunku užmigti. Persivalgius išsiskiria daug miegą reguliuojančių hormonų, todėl sutrinka biologinis laikrodis. Be to, jei suvalgote daug angliavandenių turinčio maisto (pavyzdžiui, makaronų ar pyrago), galite užmigti laiku, tačiau naktį cukraus kiekis kraujyje nukrenta, todėl galite prabusti vėl jausdamiesi alkani. Norint šito išvengti geriausia prieš miegą nevalgyti. O jei jau prisivalgėte, galite pasirūpinti, kad kambaryje būtų labai tamsu ir įjungti oro kondicionierių.

Svaigsta galva

Prisivalgius daugiau, negu reikėtų, ne tik sunku užmigti, bet ir svaigsta galva. Taip įvyksta dėl to, kad virškinant suaktyvėja medžiagų apykaita ir ima greičiau plakti širdis. Kaip sakėme, šio pojūčio susilpninti neįmanoma. Kad pasijustumėte geriau, gerkite daug vandens ir ilsėkitės.

Jaučiatės nervingi, suirzę, sunku susikaupti

Kartais pavalgius sočius pietus jaučiatės nervingi, suirzę arba nesugebate susikaupti vienai užduočiai. Taip yra dėl to, kad kūnas labai stengiasi apdoroti visą suvalgytą maistą. Kai persivalgote, organizme išsiskiria insulinas, kuris surenka nereikalingą cukrų ir išleidžia tada, kai cukraus kiekis kraujyje nukrenta arba kai organizmui reikalinga energija sportuojant arba ilgiau nevalgius.

Dėl to šio proceso persivalgius cukraus kiekis kraujyje staigiai nukrenta ir imate jausti įvairiausius nemalonius pojūčius. Dėl taip besielgiančių hormonų alkani galite jaustis net ir tada, kai persivalgote. Taip organizmas reguliuoja cukraus kiekį ir prireikus dalį cukraus grąžina į kraujotaką. Tačiau neapsigaukite – alkį geriau numalšins lapuotos daržovės arba kiaušiniai, o ne taip trokštami nesveiki užkandžiai.

Staiga atsiranda „alaus pilvas“

Labiausiai pastebimas pokytis – kad staiga šiek tiek padidėja pilvas. Nors atrodo, kad susitraukė kelnės, iš tiesų padidėjo jūsų pilvas! Kai maistas suvirškinamas, pilvas vėl sumažėja. Lengviausiai to išvengsite, jei valgysite lėtai. Taip ne tik geriau pasimėgausite maistu, bet ir duosite smegenims daugiau laiko suvokti, kad pasisotinote, ir duoti signalą liautis valgius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(6)
(-3)

Komentarai ()