Atokioje dykumoje vyksta realybės šou apie gyvenimą Marse - unikalus projektas po 2 metų pasiruošimo ir pačios detaliausios studijos su mokslininkais (Video)  ()

Vidury Gobio dykumos yra sukurtas lopinėlis Marso: čia filmuojamas realybės šou, kurio biudžetas – 50 milijonų dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Raudonos spalvos uolėtas kraštovaizdis, rūko gaubiamas dangus, kuris po smėlio audrų pasidaro pilkas – nesunku būtų supainioti Marso bazę nr.1 su tikru kosmosu. Tačiau ji pastatyta Žemės planetoje, atokioje Gobio dykumos dalyje, o nuo artimiausios gyvenvietės – kalnakasių miesto Jinchang – yra nutolusi 40 kilometrų. Čia nevyksta kokie nors slapti tyrimai; čia filmuojamas realybės šou „Space Challenge“ – marsietiškas „Big Brother“ variantas, rašoma žurnale WIRED.

Prodiuseris Bai Fan pasakoja, kad jų kuriamame šou stengiamasi atkurti sąlygas, kuriomis žmonės gyventų Marse. O tai tikrai nebuvo lengva. „Dvejus metus bendradarbiavome su mokslininkais ir technikais iš Kinijos ir kitų šalių tam, kad viską sužinotumėme iki smulkmenų“, – pasakoja vyras. „Nuo astronautų pasiruošimo iki to, kai būtų auginamas maistas, jei žmonės apsigyventų Marse.“

Pirmasis sezonas jau nufilmuotas, ir, pasak B. Fan, nuo 2019 metų birželio lankytojai bus kviečiami dalyvauti Marso bazėje nr.1 vyksiančiose kūrybinėse dirbtuvėse. Jų tikslas – šviesti jaunus žmones ir skatinti juos pažinti kosmosą.

B. Fan pasakoja, kad kasdienybė bazėje yra tikrai panaši į gyvenimą Marse. Pastatas pats apsirūpina energija, jame įkurta maža ligoninė, o taip pat yra atskira dalis, kurioje bus auginamas maistas. Gyventojų dienotvarkė kaip astronautų: aštuonios valandos miegui, aštuonios valandos darbui, aštuonios valandos laisvalaikiui. Mobilieji telefonai čia draudžiami. Dalyviai dėvi specialius aprangą, valgo vabzdžius, kad gautų pakankamai baltymų, ir filtruoja sunaudotą vandenį.

Namai namučiai

Valdymo punktas atsakingas už komunikaciją bazėje, o taip pat už visą techniką.

Maistas auginamas hidroponikos metodu, t.y. vandenyje. Čia „Marso užkariautojai“ užsiaugina didžiąją dalį maisto.

Bazėje yra šešios miegamosios kabinos.

Nors ir nėra būtinas, bet čia naudojamas oro užraktas. Reguliuojantis oro slėgį.

Marse žmonės susidurs su vandens ir deguonies trūkumu, tad perdirbimo patalpos būtinos.

Gyventojai gali vilkėti specialia kosmoso apranga, tyrinėti aplinką ar važinėtis visureigiu. B. Fan įsitikinęs, kad stiprioji jų kuriamo šou pusė yra ta, kad Gobio dykuma yra labai panaši į tikrą Marso aplinką.

„Mes norime, kad dalyviai jaustų, jog aplinka yra pavojinga, o ištekliai senka. Po kelių dienų bazėje gyventojai labiau už viską norės pamatyti medį“, – pasakoja prodiuseris.

Projekto tikslas nėra izoliuoti dalyvius ir taip jiems sukelti didelę psichologinę įtampą (taip jau buvo eksperimentuojama projekte „Mars 500“). Daug svarbiau yra šviesti paprastus vaikus ir skatinti juos įsivaizduoti, koks jausmas būti astronautu.

Marso bazę nr.1 remia Kinijos astronautų centras, ir B. Fan tikisi, 50 milijonų dolerių vertės statinys susilauks daug gerbėjų ne tik Kinijoje, bet ir visame pasaulyje. O ateičiai vyras turi daug kitų planų: „Norėtumėme kurti daugiau projektų ir plėsti savo veiklą, pavyzdžiui, įkurti marsietišką viešbutį ar restoraną.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()