Barenco jūroje užfiksavo 100 000 kartų didesnę radiaciją: kas čia nutiko?  ()

„1989 metais Barenco jūroje nuskendo sovietų atominis povandeninis laivas, kuris dabar netoli Norvegijos krantų skleidžia didelius radiacijos kiekius“, – štai tokią naujieną neseniai pranešė Rusijos ir Norvegijos tyrėjų grupė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Komsomolec“ buvo atominis povandeninis laivas su titano korpusu, ginkluotas dviejomis branduolinėmis torpedomis. Šiuo metu laivo nuolaužos yra 1680 metrų gylyje, vakarinėje Barenco jūros dalyje, kiek daugiau nei 400 km nuo Norvegijos krantų.

Gąsdinantys atradimai

Nuotoliniu būdu valdomas nedidelis povandeninis laivas ėmė mėginius netoli nuskendusio laivo ventiliacijos vamzdžio. Ištyrus šiuos mėginius, rezultatai parodė, kad radiacijos lygis yra 100 000 (kitų šaltinių teigimu – net 800 000) kartų didesnis nei įprastame jūros vandenyje.

Per paskutinius 30 metų rusų ir norvegų tyrėjų komandos netoli šių nuolaužų užfiksuodavo gana nedidelius radiacijos kiekius. Paskutinį kartą radiacija čia buvo matuojama 2008 metais, tada mokslininkai pastebėjo nedidelį radiacinį nutekėjimą.

„Kol kas rezultatai yra preliminarūs. Baigę savo tyrinėjimus ir grįžę namo, juos ištirsime detaliau“, – sakė Norvegijos jūrų tyrimų instituto darbuotoja Hilde Elise Heldal.

Ji taip pat sako, kad nepaisant to, jog radiacijos lygis yra padidėjęs, nei toje terirotijoje dirbantiems žvejams, nei mokslininkams pavojus negresia.

Kontroliuodami tyrimams skirtą povandeninį laivą, mokslininkai pastebėjo kart nuo karto iš nuskendusio laivo ventiliacijos angos kylantį „debesį“. Tyrėjai mano, kad ši anga gali turėti tiesioginį kontaktą su laivo radioaktyviuoju kroviniu.

„Mes pastebėjome „debesį“ kylantį iš ventiliacijos angos. Tai leidžia manyti, kad radiacija yra išskiriama pliūpsniais“, – sako H.E.Heldal.

Naujausios technologijos

Remiantis TV2 informacija, komanda visą likusį tyrimo laikotarpį – iki ketvirtadienio – ir toliau atidžiai stebės ventiliacijos angą, iš kurios galimai sklinda radiacija. H.E.Heldal sako, kad tokį „debesį“ gali sukelti ir bangos ar kiti vandens judesiai.

1989 metų balandžio 7 d. gaisras laisve kilo dėl to, kad netoli povandeninio laivo variklio įvyko trumpasis sujungimas. Paviršiuje laivas išsilaikė apie 5 valandas, per tą laiką žuvo 42 iš 69 įgulos narių, daugiausia jų – nuo hipotermijos. Dėl gaisro gaisro ir dūmų mirė tik keturi įgulos nariai.

Naująjį tyrimą atliko tyrimų laivas „Go Stars“. Mėginių ėmimui jie naudojo naują nuotolinio valdymo pavandenį laivą, kuris leidžia gauti daug tikslesnius rezultatus, nei anksčiau.

„Prie nuolaužų galime priartėti daug arčiau nei anksčiau, be to, gauname daug tikslesnius rezultatus“, – teigia H.E.Heldal.

Prieš šią misiją Norvegijos radiacinės ir branduolinės saugos valdybos narys Ingaras Amundsenas sakė, kad Norvegijos ir Rusijos komandos tyrimai yra itin svarbūs, norint suprasti „Komsomolec“ keliamą taršos riziką.

Dar viena paslaptinga avarija

Apie „Komsomolec“ radiacinį nutekėjimą buvo pranešta vos kelios dienos po to, kai Rusijos valdžia pripažino, jog šių metų liepos 8 d. kitame itin slaptame atominiame povandeniniame laive kilo gaisras, kurio metu žuvo 14 įgulos narių – taip pat, kad laivas nuskendo Barenco jūroje.

Nepaisant to, šis įvykis vis dar yra apipintas paslaptimis – Rusijos vyriausybė atsisako atskleisti povandeninio laivo pavadinimą ar jo misijos tikslą, teigdama, kad tai yra valstybinė paslaptis. Kremlius pranešė tik tai, kad incidentą sukėlė gaisras, kilęs povandeninio laivo variklio skyriuje.

Gynybos ministras Sergei Shoigu šios savaitės pradžioje sakė, kad povandeniniame laive buvęs branduolinis reaktoriaus veikė ir toliau – po to, kai įgula ėmė visų priemonių jį apsaugoti.

Parengta pagal „Independent“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(5)
(11)

Komentarai ()