Neįtikėtina bendra savybė tarp žmonių, šimpanzių ir koalų: pirštų atspaudai tokie, kad neatskirtų net patyręs policininkas  ()

Dažnai girdime faktą, kad gyvūnijos pasaulyje beždžionės yra artimiausi mūsų giminaičiai. Ir iš tiesų beždžionės yra nepaprastai protingi gyvūnai, kurie gali suprasti net iki 2000 žodžių bei 1000 gestų kalbos ženklų. Įdomu yra tai, kad žmonėms artimi ir dar vieni gyvūnai – koalos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, atskirti žmogaus, šimpanzės ir koalos pirštų atspaudus gali būti pakankamai sunku.

Londono policijos pirštų atspaudų biuro pareigūnas Steve‘as Haylockas aiškina, kad jei pirštų atspaudų biurui perduotumėte beždžionės pirštų atspaudus, pareigūnai jų net neatskirtų nuo žmonių pirštų atspaudų.

Tačiau ne tik beždžionės turi pirštų atspaudus, panašius į žmonių. Tokius turi ir koalos. Dar daugiau – lygiai kaip ir žmonių, kiekvienos koalos pirštų atspaudai yra unikalūs. Mokslininkai iki pat šiol nežino, kodėl taip yra.

Kriminalistikos ekspertas ir biologijos antropologas iš Adelaidės universiteto Maciej Hennebergas pritaria, kad šių gyvūnų pirštų atspaudus galima nesunkiai supainioti su žmonių pirštų atspaudais. Ir nors niekas dar nesiryžo atlikti mokslinio tyrimo apie koalų pirštų atspaudus, policija privalo turėti omenyje, kad galimybė nusikaltimo vietoje rasti koalos piršto atspaudą, nors nelabai tikėtina, bet įmanoma.

Kai kurie net teigia, kad net ir pažvelgus į koalos pirštų atspaudus per mikroskopą, jų nebūtų įmanoma atskirti nuo žmogaus pirštų atspaudų. Teigiama, kad koalų pirštų atspaudai evoliucionavo nepriklausomai ir žymiai vėliau nei kitų primatų. Tuo tarpu kiti koalų giminaičiai – tokie kaip kengūros, vombatai ir kiti – jų neturi.

Tačiau ką bendro turi žmonės, šimpanzės ir koalos? Visos šios trys gyvūnų rūšys sugeba sugriebti daiktus. Kaip teigia Adelaidės universiteto mokslininkai, kurie 1996 metais atrado koalų pirštų atspaudus, kolaos maitinasi laipiodamos vertikaliai, siekdamos ir sugriebdamos lapus ir kišdamos juos į savo burnas. Todėl pirštų atspaudų kilmė paaiškinama kaip biomechaninė adaptacija, kurios tikslas yra patogiau sugriebti – o tai savo ruožtu sukuria daugiakryptes mechanines žymes ant odos.

Tuo tarpu mums belieka tikėtis, kad ateityje šimpanzės ar koalos nesukurs nusikalstamų grupuočių – nes jų pirštų atspaudai sukeltų tikrą painiavą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()